Axel Odelberg: Med kungen som verktyg

1914-02-06. Kung Gustaf V håller sitt borggårdstal i samband med bondetåget där omkring 30 000 bönder från runt om i landet tågade till Stockholms slotts borggård i protest mot Karl Staafs regerings försvarspolitik där även kung Gustaf V anslöt sig till böndernas krav.

1914-02-06. Kung Gustaf V håller sitt borggårdstal i samband med bondetåget där omkring 30 000 bönder från runt om i landet tågade till Stockholms slotts borggård i protest mot Karl Staafs regerings försvarspolitik där även kung Gustaf V anslöt sig till böndernas krav.

Foto: Pressens Bild / TT

Kultur och Nöje2014-02-12 10:14

Bok/Historia

Axel Odelberg

Med kungen som verktyg: Historien om försvarsstriden, borggårdskrisen & Sven Hedin

Norstedts

För nästan exakt 100 år sedan, i februari 1914, utspelades en stor konflikt i Sverige som kallas borggårdskrisen. Den betraktas som en av de sista kraftmätningarna mellan kungamakten och de som ville ha mer parlamentarism och demokrati.

Om upptakten till denna konflikt och dess huvudaktörer har journalisten och författaren Axel Odelberg skrivit den rafflande boken ”Med kungen som verktyg”.

Försvarsfrågan

Det som utlöst konflikten var den så kallade försvarsfrågan. De konservativa krafterna på högerkanten såg krigshot från framför allt Ryssland och ville se en förstärkning av försvaret, men den liberale statsministern Karl Staaf agerade alltför undfallande enligt de konservativa. Han tog inte tydligt ställning till om Sverige borde rusta och bygga pansarfartyg av modern typ, och dessutom var han tveksam till att förlänga värnpliktstiden.

Mitt in i den här debatten stormade upptäcktsresaren Sven Hedin (1865–1952).

Hedin skrev bok

Hedin hade gjort sig ett namn genom långa resor i Asien som han skrivit om och därigenom hade han blivit en hyllad vetenskapsman. Någon politiker var han däremot inte. Ändå valde Hedin att engagera sig i försvarsfrågan. Han blev tillfrågad av majoren Gabriel Hedengren om han ville resa runt i riket och tala i frågan till allmänheten och få den att vilja stärka försvaret.

Hedin ville inte tala utan skrev i stället en liten bok som skulle delas ut med tidningarna runtom i landet, kallad ”Ett varningsord”. Där eldade han på om hotet från Ryssland och nödvändigheten av att Sverige omedelbart rustade.

... och kungens tal

Också kungen, Gustav V, engagerade sig. Hedin skrev det tal kungen höll till det bondetåg som samlades på borggården till Stockholms slott i februari 1914. Kungen stärkte bönderna i deras åsikt att försvaret måste stärkas med Hedins ord.

Det blev omedelbart turbulens, eftersom kungen inte hade någon personlig makt längre och hans tal tolkades som djup kritik mot regeringen. Axel Odelberg beskriver i sin utmärkta bok hur olika intressen stod emot varandra i den här konflikten och hur Hedin, kungen och politikerna agerade i det som till slut blev en regeringskris och slutet på Karl Staafs regering.

Men ingen av de inblandade kunde då veta att tidens oro för krigsutbrott, som varit utgångspunkten för försvarsstriden och hela krisen, snart skulle leda till det förödande Första världskriget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!