Nästan samtidig som den här boken kommer ut ger bokförlaget Makadam ut en tvåbandsantologi med namnet "Könspolitiska nyckeltexter". Tre genusforskare har samlat de viktigaste svenska könspolitiska texterna från 1839 till 2002. Efter en ytlig läsning av dessa nästan 600 sidor inser man att de flesta texterna handlar om kvinnors rättigheter och kvinnorollen. Det är först när vi kommer fram mot vår egen tid som blicken riktas mot mannen och vad mansrollen egentligen betyder.
Kanske var det så att man någonstans på vägen insåg att de härskande manliga strukturer som kvinnors (brist på) rättigheter hela tiden ställts mot har sina egna tydliga problem. Och att mansrollen, så som den återskapats genom århundraden, inte är öppen eller bjuder in till, total jämställdhet mellan könen. Inte bara samhället utan också den härskande mansrollen måste förändras för att kvinnor och män ska kunna nå jämlikhet.
Och så - när mansrollen äntligen kom under forskarnas lupp har mannen blivit alltmer ifrågasatt. Vad är manlighet? Varför står män för så översvallande stor majoritet av våldet i världen? Frågorna för mansforskarna är många och spännande.
Här ger oss åtta svenska män, som alla har skrivandet som huvudsyssla, sina bilder av hur det är att bli och vara man i dagens Sverige. Här samsas vishet och ifrågasättande. Det är personligt och därför allmängiltigt. Det är knappast provocerande eller särskilt angeläget för den som är väl bekant med dagens genuspolitiska paradigm. Men för den som känner sig inlåst i en allt för stram manskostym är detta en välbehövlig och frihetsskapande läsning.