Anthony Beevor: Andra världskriget

Kultur och Nöje2012-07-07 09:10

Andra världskriget började inte 1939 utan 1914 hävdar många historiker idag och kallar hela epoken 1900-talets trettioåriga krig. Adam Hochschild menar, i vårens "Aldrig mera krig", att om vi kunde skriva om historien och förhindra en enda händelse under 1900-talet, så vore det tveklöst krigsutbrottet 1914. Efter skotten i Sarajevo - syndafloden.

Brittiske historiken Antony Beevor funderar i inledningen även över andra möjliga startdatum och på andra kontinenter i sin nya bok "Andra världskriget". Likväl väljer Beevor den klassiska lösningen. Andra världskriget varade mellan 1939 och 1945.

"Andra världskriget" är en kronologiskt handfast tegelsten på närmare tusen sidor. Beevor har tidigare skrivit om flera specifika episoder av andra världskriget. Hans bästsäljare "Stalingrad" blev rentav hela den populärhistoriska genres ledstjärna på 90-talet.

Att skildra hela andra världskriget ¬- världens mest genomforskade era - inom två bokpärmar är dock ett betydligt vanskligare projekt. Särskilt som Beevor, lovvärt, bereder stort utrymme åt vad som länge behandlats rapsodiskt i västvärlden: krigen i Asien. Japans expansionistiska strävan stod ju inte långt efter Hitlertysklands.

Övertygar inte

Tyvärr är Asienavsnitten bokens svagaste. Beevor annars lysande förmåga att belysa det stora i det lilla, och det lilla i det stora, övertygar inte och det faktum att japaner knappast alls kommer till tals, gör att Beevor tenderar att hamna i en klassisk fälla: de ondskefulla japanerna.

Beevor vill skildra och beskriva, snarare än förstå och förklara. Det är synd. Sällan tecknar han övergripande perspektiv och ger djupare analyser av denna gränslösa katastrof i vars kölvatten vi ännu lever. Bokens ärkestrikta kronologi blir tidvis en hämsko.

Som gammal officer har Beevor en fäbless för de dramatiska slagen, medan annat - som Förintelsen - skildras mer pliktskyldigt. Det blir gärna alltför mycket information om truppförflyttningar, flygplanstyper och Churchill, låt vara att bokens brittiska slagsida är begriplig.

Huvudsakligen är dock boken bra och klarsynt, ofta fascinerande och medryckande. Avsnitten om Stalingrad är, föga förvånande, ett populärhistoriskt föredöme. Ledigt växlar Beevor mellan soldaternas och krigsherrarnas röster, mellan skildringar av den helvetiska fronten och Stalins och Hitlers hysteriska utbrott långt borta i säkerhet. Krigen på Östfronten är överhuvudtaget bokens kärna.

Två år i läger

Till sist måste jag återge historien om Yang Kyoungjong som överlämnade sig till amerikanerna i Normandie i juni 1944. Det finns en bild.

1938 hade koreanen Yang tvångsrekryterats i den japanska armén. Han stred i Manchuriet där han efter slaget vid Chalchin-Gol blev krigsfånge hos Röda armén. Efter två år i sovjetiskt arbetsläger tvångsrekryterades han igen, men nu av ryssarna. Han skickades östfronten men blev omedelbart tysk krigsfånge.

Helt enligt krigets groteska logik tvångsrekryterades Yang igen och skickades nu i tysk uniform till Frankrike där han sedermera överlämnade sig till amerikanerna. Efter en tid som krigsfånge i Storbritannien emigrerade Yang Kyoungjong till USA där han dog 1992.

Säg mig, vad kan vi lära av denna historia?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!