Ungefär samtidigt som tre unga kvinnor i punkbandet Pussy Riot ställs inför domstol för att ha smädat Gud, patriarken och Putin i Frälsarkatedralen, kommer en bok som söker förklara varför den demokratiska processen i Ryssland rör sig i en hopplös kräftgång.
Anna Arutunyan är journalist, född och nu boende i Ryssland, men uppväxt och utbildad i USA. Trots titeln "Tsar Putin" är detta inte en bok om Vladimir Putin, utan om de strukturer i det ryska samhällslivet med rötter hos Ivan den förskräcklige på 1500-talet som upprätthåller ett feodalt system.
Om bara Stalin...Initierat skildrar Anna Arutunyan händelser inom det politiska och ekonomiska området i 2000-talets Ryssland. Tolkningsmodellen är det medeltida feodala samhället med härskaren och vasaller, bojare och bönder, som landet aldrig lyckats eller ens velat ta sig ur. I modern tappning handlar det om Putin och oligarkerna.
I detta system står ledaren över brister och tillkortakommanden. Arbetare som inte fått ut sin lön vänder sig likt 1800-talsbonden till tsaren med böneskrifter för att få rättvisa. Lidande accepteras med samma tröst och förklaring som under 1930 talet; "Om bara fader Stalin visste om hur vi har det skulle det vara annorlunda".
Folket är brudenAnna Arutunyan menar nu inte att Vladimir Putin är en Stalin. Poängen ligger snarare i analysen vad som omöjliggör ett samhälle utan feodalism, korruption och maktmissbruk. Putin är Ryssland, som tsaren tidigare var det. Han äger sitt folk.
Med samma metaforer som förekommer i den ryskortodoxa kyrkan mellan människa och Gud, är Putin brudgummen och folket hans brud.
Detta är en bok som säkert sätter fingret på viktiga företeelser i vårt grannland vilka är svåra för oss själva att förstå. Ett problem är språket som är stolpigt och omständligt. Om det beror på författare eller översättare är mig oklart. Ibland gräver Anna Arutunyan så djupt och med så många antaganden, att det är tveksamt om hon verkligen avslöjar myterna och inte tvärtom ökar på och befäster dem. Men fascinerande är det.