Adoptivföräldrar kritiserar julkalendern

Julkalendern i SVT lockar som vanligt miljonpublik varje dag. Samtidigt får den kritik för hur den framställer adoption och barnhem.

Från vänster: Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Joel Adolfsson och Bibi Lenhoff i "Mirakel". Arkivbild.

Från vänster: Sarah Rhodin, Johan Glans, Babben Larsson, Joel Adolfsson och Bibi Lenhoff i "Mirakel". Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kultur och Nöje2020-12-20 08:55

Årets julkalender "Mirakel" kritiseras av adoptivföräldrar och adoptionsföreningen Barnens vänner, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Orsaken är att kalenderns rollfigur Mira är föräldralös och bor på ett barnhem där hon väntar på att bli adopterad. Men i Sverige finns inga barnhem av det slaget. I programmet kallas också barhemmet HVB-hem, som i verkligheten är något annat.

Framställningen kan få negativa konsekvenser för adopterade barn, hävdar Mona Berglund vid föreningen Barnens vänner.

– Barn riskerar att få stora frågor som är svåra att hantera. Frågor som: Hur blev du vald? Var du på HVB-hem? Lever dina riktiga föräldrar, säger hon till SVT.

SVT Barns avdelningschef Johanna Gårdare påpekar att "Mirakel" i första hand är en saga som handlar om tidsresor och inte en realistisk skildring av verkligheten.

"Som i all fiktion finns det delar som inte stämmer med verkligheten, det är fiktionens uppgift – att skapa fantasivärldar. Vi är ledsna om några upplever att vår skildring av adoption eller HVB-hem påverkar dem negativt", säger hon i ett skriftligt uttalande till Kulturnytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!