"300" är ett snyggt frågetecken som inte imponerar

"300" handlar om slaget vid Thermopyle år 480 före Kristus, då 300 Sparta-krigare höll stånd i tre dagar mot Xerxes mäktiga persiska armé. Men det här är ingen historielektion.

Foto:

Kultur och Nöje2007-04-04 00:00

CC

"300" handlar om slaget vid Thermopyle år 480 före Kristus, då 300 Sparta-krigare höll stånd i tre dagar mot Xerxes mäktiga persiska armé. Men det här är ingen historielektion. Huvudunderlaget för filmen är istället Frank "Sin City" Millers seriebok. Och precis som i varje vältecknad serie är det bilderna som är det mest centrala i "300".

Blodig kamp

Här finns en imponerande visuell kraft som gör det uthärdligt, till och med bitvis fascinerande, att se en två timmar lång blodig kamp på liv och död.

Krigarna attackerar varandra med spjut och svärd och precis lika aggressivt slungar filmen sina bilder rakt mot åskådaren.

"300" lyckas verkligen förena datorgrafik och film till en imponerande och vild bildupplevelse som nästan håller filmen ut. Nästan.

Mindre imponerande är filmens repliker som verkar vara skrivna på kafferasten. Det märks helt klart att det är tre killar som skrivit manus.

Tre oerfarna killar. Regissören Zack Snyder är en av dem.

Han är även relativt ny som regissör men visade en viss talang i sin debut, nyinspelningen av "Dawn of the dead".

I "300" är han svajig som historieberättare men, som sagt, det visuella bemästrar han.

Varför gjordes den?

Personligen har jag svårt att förhålla mig till filmen och varför man egentligen har gjort den.

Är det för att rida på seriefilmsvågen och framgångarna med Millers "Sin City"? Eller är det för att visa tappra män som offrar sig för att ena ett land och förmå det att stå upp mot en här från Mellanöstern? Så tänker cynikern.

Vältränade män

Kanske handlar det bara om att Zack Snyder älskar att se vältränade män i små skinnskynken stöta spjut i andra vältränade män och utropa "huuhaaa"! Ja, om så är fallet så går det absolut att tänka sig en bättre film än "300", men inte en snyggare.

Per Ericsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!