15 miljoner plus - utan regionalt scenkonstbolag

DEBATT. Låt Östgötateatern och Östgötamusiken bli kommunala bolag, men skapa inget regionalt scenkonstbolag, skriver Michael Cocozza, FP. Den statliga skatten skulle kunna minskas med 15 miljoner – pengar som kan ge en ny, lokal teaterensemble i Linköping.

Kultur och Nöje2014-03-12 10:44

Förslaget till nytt scenkonstbolag bygger på felaktiga premisser, det är inte ute i de tre verksamheterna som en stor besparingspotential kan uppnås utan hos huvudmännen. Man bygger en bolagskonstruktion utan hänsyn till verksamheternas särart. Vissa synergier finns mellan Östgötateatern(ÖT) och Norrköpings Symfoniorkester(SON). Östgötamusiken (ÖM) är en annan typ av organisation.

Ingen bra idé

• De tre verksamheterna har uttryckt motstånd mot ett scenkonstbolag. Politiken bör hörsamma det. Förändringar som sker mot verksamheternas vilja löper stor risk att misslyckas.

• Samordningsfördelar finns främst mellan de i Norrköping baserade ÖT och SON. De har en liknande profil med höga krav på verkshöjd och ambitioner att konstnärligt synas på ett nationellt plan, som exempel kan nämnas Europapremiären av "Familjen Addams" hösten 2012 i Norrköping.

• ÖM med bas i Linköping har en liten effektiv organisation, där antalet aktiviteter i förhållande till personal är osedvanligt hög. En påbyggnad på den redan effektiva organisationen riskerar att medföra ökade inte minskade kostnader.

• Samordning finns redan i dag inom lönehantering mellan SON och ÖT, här kan man från politiskt håll ställa högre krav på samordning av ekonomisk administration och marknadsföring, men framförallt inköp och sponsring. Såväl SON som ÖT ska kunna öka utbudet med dagens finansiering, vilket en jämförelse med liknande institutioner visar. Jag delar således inte Anna Carlssons uppfattning (ÖC 25/2) att verksamheterna skulle vara underfinansierade.

• Bolagsbildning kan vara bra för att tydliggöra ansvar. Aktiebolagslagen ger ett tydligare regelverk än det som gäller för stiftelser. Man bör undersöka möjligheten att lägga de tre verksamheterna som dotterbolag till kommunernas koncernbolag, SON ligger redan under Norrköpings Rådhus AB. ÖM/ ÖT skulle kunna placeras under Linköping Stadshus AB. Det är samma ordning som tillämpas i Stockholm och Uppsala. Förluster i verksamheter som verkar på en marknad och har betydande egenintäkter dras mot vinster i andra kommunala bolag.

• För Östergötlands del förutsätter det ett samarbete mellan kommunerna och landstinget med minoritetsägande och ingångna aktieägaravtal. Avtalen bör säkerställa inflytande för de tre huvudmännen enligt nuvarande ordning. En bolagsbildning under koncernbolagen skulle ge positiva skatteeffekter. Rätt ordnat ger detta en besparing på ca 15 miljoner kronor som kan användas inom kulturlivet.

• Del av de ökade resurserna bör användas till etablering av en mindre teaterensemble i Linköping inom ramen för Östgötateaterns verksamhet. Detta är ett viktigt inslag i att stärka kulturlivet i Linköping med ett teaterhus som lever även dagtid. En mindre ensemble i Linköping med egen konstnärlig ledare skulle skapa en intressant dynamik inom Östgötateatern och mer av kulturellt utbud och mångfald.

Skapa bolag

Sammanfattningsvis, det är inte kulturinstitutionerna utan främst huvudmännen,Linköping-Norrköping kommun jämte Landstinget som ska öka sin ekonomiska effektivitet. Resurser som skapas i den lokala ekonomin och genererar skattekraft ska stanna här och inte som i dag ges bort till staten. Om Östergötland hade varit en kommun så hade vi redan haft modellen med bolag och koncernbidrag.

Låt oss samarbeta i länet i syfte att stärka SON,ÖT och ÖM och använda medel som i dag går till statlig bolagsskatt. Detta kan vi göra utan en onödig överbyggnad i form av ett scenkonstbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!