"Titta, passbåten kommer!" heter lokalhistorikerns senaste bok med minnesbilder och berättelser.
– Idag är Ljungsbro en sovstad till Linköping men en gång i tiden var det en väldigt levande plats, säger Christina Lindaryd.
Bokens titel kommer från kvällsnöjet att gå upp till kanalen och vinka till passagerarbåten.
– Alla vi som växte upp på 50- och 60-talet minns det här. På kvällen hörde man ropen: "Kom kom, passbåten kommer!", berättar hon.
Idag känner många nyinflyttade Ljungsbrobor inte till ortens historia, menar Lindaryd, som tipsar dem om att läsa främst första och fjärde boken i serien.
– För att läsa tvåan och trean behövs kanske lite mer förankring i bygden, säger hon.
Det sista kapitlet i fjärde boken handlar om konfektyrföretaget Cloetta som vid sekelskiftet flyttade sin tillverkning från Ljung till den plats som senare skulle bli Ljungsbro. Med fabriken, under ledning av disponenterna Svensson och Svenfelt, kom ett välmående "nästan lite bruksort-"samhälle till.
– Jag har varit hos Per Svenfelt, som fortfarande bor i en av de vackra disponentbostäderna i Ljungsbro, och fått bilder att använda och det är jag jätteglad för. Inte mycket är sig likt i Ljungsbro idag, men trädgården där disponentbostäderna ligger är i stort sett intakt liksom gatumiljöerna nära fabriken.
Många Ljungsbrobor har sina rötter i Ljung, en socken som drabbades hårt av missväxtåren i slutet av 1800-talet. Lösningen för många blev att emigrera.
– Bara 1869 var det flera hundra som lämnade Ljung, säger Christina Lindaryd, som släktforskar mycket och som länge varit nyfiken på hur det gick för dessa personer.
– Det visade sig att det gick ganska bra för dem. Man byggde till och med upp en egen stad i Amerika, Albert City, där kyrkan heter Ljunghed Church! Det måste ha känts tryggt i det främmande landet när alla kände alla, ofta redan från tiden i Sverige! En liten bit av Ljung i Iowa, säger hon.
Staden byggdes på mark ägd av Georg Robert Andersson, ursprungligen från Skänninge, och döptes efter hans hustru Albertina som kom från Ljung.
Christina Lindaryds fyra böcker om Ljungsbro har blivit kär läsning, främst för ortens äldre invånare.
– De känner igen sig. Jag vet också att böckerna är uppskattade på de äldreboenden som finns i trakten – bilderna väcker minnen till liv.