Vilken bonde klappar ditt hjärta för?

Med hösten kommer kärlek, och bönder.

Patrik Fernlund är en av bönderna som söker kärleken i TV4:s dejtingprogram "Bonde söker fru". Pressbild.

Patrik Fernlund är en av bönderna som söker kärleken i TV4:s dejtingprogram "Bonde söker fru". Pressbild.

Foto: Daniel Ohlsson

Krönika2020-10-17 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ah hösten! Handen upp alla som njuter av att man med gott samvete återigen kan glida ner i tv-soffan och parkera sig där. Vad ska man annars göra när det är mörkt redan efter kvällsmat? 

Sedan några år tillbaka finns det en höstklassiker som gör att trivselfaktorn slår i taket för min del och det är TV4:s långkörare ”Bonde söker fru”. Ett program som innehåller en perfekt mix av kärlek, förhoppningar och pinsamheter. Det är det ultimata programmet att se med familjen eller vänner eftersom det alltid finns en triljon saker att dissekera och analysera. Den stora frågan är dock alltid densamma. Vad krävs för att inte bara äkta, utan också hållbar kärlek ska kunna uppstå?

När jag bodde i Göteborg gjorde vi det till tradition att samlas på onsdagar för att laga mat, dela en flaska vin och förkovra oss i böndernas kärleksliv. Vem skulle kyssa vem, skulle det uppstå några intriger mellan kärleksaspiranterna och skulle någon få hjärtat krossat offentligt? Bitterljuvt mina vänner, bitterljuvt. 

Det är inte alla säsonger som levererar. Programidén bygger på att Linda Lindorff och hennes team lyckas hitta bönder som inte bara letar efter kärlek utan bönder som man som tittare också kan blir kär i. Det är sällan den välfriserade 20-åriga hästbonden jag faller, snarare den nervöse smålänningen som börjar närma sig 40 och aldrig levt tillsammans med någon tidigare.

I år är programmet inne på sin 14:e säsong. 76 procent av Sveriges befolkning gillar ”Bonde söker fru” enligt Google. Vad är det som gör att vi fascineras av just bönder som söker efter kärleken? Många andra kärleksprogram läggs ner efter ett par år. 

Min teori är att det är för att vi i Sverige romantiserar själva yrket. Ett liv på landet omgiven av gula rapsfält och betande kor. Men de flesta av oss är nog också medvetna om att lantbrukarlivet innebär hårt slitande vilket får oss att sympatisera med dem. Är det några som förtjänar att få hjälp med att hitta kärlek så är det en stackars bonde som aldrig är ledig. 

Låt oss leka med tanken att byta ut yrket mot något annat. ”IT-tekniker söker fru”. ”Revisor söker fru”. ”Bagare söker fru”. Den sistnämnda programidén hade jag nog ju för sig kunnat tittat på, att vara bagare innebär lite utmaningar i att man måste gå upp tidigt och så vidare. Men nja. Det finns helt klart något kittlade med just bönder och deras liv. 

Så hej hösten! I år hoppas jag lite extra på att Patrik men som alltid hejar man på äkta kärlek för alla.