För något år sedan delade en glad twittrare sin nyårsmeny.
Förrätt: Toast Skagen
Varmrätt: Oxfilé med bearnaisesås
Efterrätt: Chokladmousse med grädde
Efter initiala reaktioner i stil med "Vad gott!" och sociala medie-fenomenet "likes" började häcklandet. Menyn blev kallad för "Den vanligaste nyårsmenyn som någonsin skapats" och fick ironiskt beröm såsom "innovativt!". Jag kan inte hitta tweeten längre, kanske gick drevet så långt att ursprungstwittraren inte längre vågade stå för sin nyårsmeny.
Skagenröra på rostat bröd är med stor säkerhet den absolut vanligaste beståndsdelen i en nyårsmeny. Rätten har fått sitt namn efter den danska kuststaden Skagen, men äts de facto inte alls där. Rätten skapades av svenske restaurangmannen Tore Wretman, antagligen 1956 – och har sedan dess växt till att bli den (gissar jag) vanligaste förrätten i Sverige. Oavsett tid på året. Den Jansson som skapade Frestelsen har ingenting på Wretman.
Mina sju senaste nyår har bestått av Toast Skagen till förrätt – och då tror jag inte ens att jag skarvar. Denna evighetslånga macka fortsätter att återkomma i mitt liv: och jag förvånar mig själv med att älska den.
Det är sällan det är så. Att det vi alla älskar mest, faktiskt råkar vara något som inte är överskattat. Jag som alltid strävat efter att va avant-garde, indie och unik har liksom inga motargument kvar. Jag kan hata Ed Sheeran, fjärilstatueringar och P3 Dokumentär hur mycket jag vill – men Toast Skagen står orubblig för min kritik.
Det är möjligt att den är så pass älskad för att man helt enkelt inte känner till en annan förrätt. Jag samlar kollegorna på kontoret och med gemensamma krafter kommer vi på vitlöksbröd och hummersoppa. Men vi enas om en sak: räktoasten är vinnaren.
Mina vänner och jag har för vana att ursäkta alla beteenden som är lättdrivna med. För oss är det svårt att servera Toast Skagen okommenterat. Vi utnyttjar den världsberömda brasklappen att härmed är vi nödda och tvungna.
Så inför nyår så skriver min vän i nyårschatten:
– Ja, fan... Det finns ju bara en förrätt... Det får väl bli.. Toast Skagen.
Och jag blir orimligt taggad. Den mest välförtjänt vanliga förrätten som finns. Jag tycker inte ens vi behöver ursäkta oss längre. Det finns ingen värld där Toast Skagen inte är den godaste förrätten som finns.
Detsamma kan jag inte säga om oxfilén. Oförlåtligt trist.
Men jag älskar Toast Skagen. På nyårsafton kommer jag äta det för åttonde året i rad, med nöje.