USA har inte blivit Trumpland

Protester. Många har varit ute på gatorna och demonstrerat mot den nyvalde presidenten. Här en bild från San Fransisco. I Kalifornien fick Trump totalt 33,3 procent av rösterna.

Protester. Många har varit ute på gatorna och demonstrerat mot den nyvalde presidenten. Här en bild från San Fransisco. I Kalifornien fick Trump totalt 33,3 procent av rösterna.

Foto: Jeff Chiu

Krönika2016-11-17 13:40

Nej, alla i USA älskar inte Trump. I Washington fick han 4,1 procent av rösterna, nästan komist lite, skriver USA-kännaren Ernst Klein.

Donald Trump blir USA:s nästa president. Men Amerika har för den skull inte över en natt blivit Trumpland. Det räcker att titta på några av valsiffrorna för att inse det.

Den som vinner presidentvalet i USA brukar nästan undantagslöst också vinna sin hemstat. Men Donald Trump fick bara 37,5 procent av rösterna i New York state. Hillary Clinton fick 58,8.

I USA:s huvudstad Washington var sifforna närmast komiskt negativa för Trump. Han fick bara 4,1 procent. I Kalifornien fick Trump 33,3 procent, i Massachusetts 33,5 och i Maryland 35,3. Inte särskilt övertygande. Totalt sett verkar dessutom Hillary Clinton ha fått nära två miljoner fler röster än den nye presidenten.

Det här säger mycket om hur oerhört delat USA blivit efter detta val. Att Trump dessutom vann fler viktiga stater med en hårfin majoritet understryker detta.

New York är världens ekonomiska huvudstad. Ändå misslyckades affärsmannen Donald Trump kapitalt i valet där. Och kritiken mot honom kommer inte att tystna efter valsegern. USA kan inte bli en Trump-diktatur.

New York Times och Washington Post är några av världens bästa tidningar och de kommer att fortsätta en hårdhänt granskning av hans politik. Av tv-bolagen kommer kanske Fox News att fortsätta som en stödtrupp åt honom, men säkert är det inte. Och de andra tv-bolagen har ingen bindning till den nya statschefen.

En rad lysande tidskrifter som New York Review of Book, New Yorker, Atlantic och andra kommer inte att kunna tystas av den nya regimen. Till med från konservativa tidskrifter som Commentary eller National Review kan Trump räkna med en rätt hård motvind.

Tankesmedjan Council of Foreign Relations med tidskriften Foreign Affairs har oftast representerat vad som varit den traditionella synen på amerikansk utikespolitik. De tunga namnen där lär inte huka särskilt djupt om Trumps politik dramatiskt avviker från vad som varit huvudfåran i den förda politiken.

Många ledande storföretag lär göra allt de kan för att hindra Trumps planer på att göra slut på USA:s frihandelsvänliga handelspolitik.

Och filmer och tv-serier från Hollywood lär knappast annat än undantagsvis börja förmedla Trumps världsbild.

I Dagens Nyheter läser jag en holländsk journalist som anser att framöver kommer vi inte längre se New York som den fria världens huvudstad utan istället Berlin.

Men även om man kan känna lycka över att Tyskland med sin fruktansvärda historia nu upplevs som tryggt förankrad i demokratins tankevärld förändrar det inte bilden av USA som hemlandet för det mesta av det frihetliga tankegods som vi själva hyllar.

Trumps propaganda under valrörelsen har varit avskyvärd och det finns ingen anledning att tro att upphöjelsen gjort honom till en bättre människa. Han kommer att försöka förverkliga mycket av de avskyvärda tankar som han slungat ur sig under valrörelsen. Men även om han har en republikansk majoritet i kongressen kan han inte räkna med att hans politik ska slippa motstånd. USA har ett starkt civilsamhälle med kraftfulla fria medier. USA är inte som Weimar-republiken som på några månader föll ihop inför Hitlers målmedvetna kamp för att utrota demokratin.

Republikanska politiker vill bli omvalda, många av dem står inför nyval om bara två år. Det verkar väldigt osannolikt att något av det som Trump föreslagit ska göra att människor får det påtagligt bättre i USA inom de närmaste åren. Motsatsen är troligare.

Har Trump ens chansen att bli omvald? Det är inte säkert.

Och USA kommer hursomhelst inte ha förvandlats till Trumpland.

Ernst Klein har varit utrikeskorrespondent i USA och har bland annat skrivit en bok om Jimmy Carter. Han var chefredaktör för Östgöta Correspondenten 1990-1998.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!