Svenskarna tycker sämst om sverigedemokrater

Sverigedemokrater och vaccinmotståndare tycker svenskar allra sämst om. Feminister, homosexuella, frikyrkliga, invandrare och romer är vi däremot förhållandevis förtjusta i. Hur kan det komma sig?

Sverigedemorkater och vaccinmotståndare är de grupper som svenskarna tycker allra minst om. Karl Popper formulerade "toleransparadoxen" i sin berömda bok "Det öppna samhället och dess fiender" (1945).

Sverigedemorkater och vaccinmotståndare är de grupper som svenskarna tycker allra minst om. Karl Popper formulerade "toleransparadoxen" i sin berömda bok "Det öppna samhället och dess fiender" (1945).

Foto: TT/

Krönika2022-04-06 21:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter svenskarnas attityder. Var fjärde år är det på allas läppar då den legendariske grundare, statsvetarprofessorn Sören Holmberg, analyserar opinionsundersökningar och valresultat. Nu har forskarkollegorna Sten Widmalm och Thomas Persson under rubriken ”Hot mot det öppna samhället – Otrygghet, självcensur och politisk intolerans” kartlagt våra känslor inför olika grupper. Det är 3 500 svenskar som fått svara på vilka de ogillar mest och hur de vill att dessa därför ska behandlas.

Resultatet är minst sagt intressant. Knappt 23 procent ogillar sverigedemokrater mest och efter dessa är vaccinmotståndare (17,4 procent) och abortmotståndare (16,8 procent) överlägset mest avskydda. Det är sedan ett långt hopp ner till klimatförnekare som “bara” ådrar sig knappt åtta procent av ogillandet. 

undefined
Näst efter sveridemokrater är vaccinmotståndare den grupp svenskarna ogillar mest.

Muslimer har fem procent av svenskarna svårast för, medan knappt ett par procent ogillar invandrare i gemen. Grupper som annars ofta lyfts fram som utsatta för hat, som homosexuella och romer, ogillar inte ens var hundrade svensk. Bland partisympatisörer är liberaler, moderater och kristdemokrater de vi tycker bäst om, miljöpartister är näst efter sverigedemokrater de mest avskydda och knappt sju procent av svenskarna har svårast för dem. Bortsett från muslimer så visar vi oss annars vara religiöst toleranta, varken ateister eller frireligiösa väcker någon stor irritation.

Vi kan se att det framför allt är åsiktsminoriteter som svenskarna skarpt ogillar och det är inte sunt ur ett demokratiperspektiv, men möjligen förklarligt med bakgrund av den konsensuskultur som tycks prägla oss. Exempelvis uppger var tredje person som ogillar sverigedemokrater eller vaccin- eller abortmotståndare att dessa inte borde få demonstrera för sina uppfattningar och var femte tycker att de över huvud taget inte ens ska få uttrycka sina åsikter. Knappt hälften anser också att personer som tycker på det viset inte ska få ställa upp i val och över hälften att de inte ska kunna få bli statsminister. 

undefined
Sverigedemokrater är den grupp flest svenskar tycker alldra sämst om.

Oavsett om de är män eller kvinnor, så tycker de likadant, men det är tydligt i undersökningen att de med låg utbildning är betydligt mindre toleranta mot andras uppfattningar än de som är högutbildade. Det visar sig också ironiskt nog att sverigedemokrater själva är mest intoleranta och den grupp som tydligast vill begränsa andras yttrandefrihet och politiskt deltagande, även om socialdemokrater, moderater och kristdemokrater inte ligger långt efter. 

undefined
Karl Popper formulerade "toleransparadoxen" i sin berömda bok "Det öppna samhället och dess fiender" (1945).

Vad säger det oss? Att gemene svensk i någon mening är tolerant mot det liberala och progressiva värderingar samt olika livsstilsminoriteter, men har mycket svårare för minoritetsuppfattningar, ja, till den grad att inte så få kan tänka sig långtgående inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter för att hindra sådana från att bli hörda. Samtidigt spökar här den toleransparadox som den österrikiske filosofen Karl Popper formulerade i sin berömda bok “Det öppna samhället och dess fiender” (1945), demokraten blir gärna intolerant mot den intolerante. Och det är tydligt att just sverigedemokrater vill gå längst i att begränsa andras rättigheter. 

Det är val i september och SOM-undersökningen visar att den svenska demokratin inte är i ett gott skick till dess.