Stärk vår demokrati – läs en bok

En rapport visar på att nöjesläsningen av böcker försvinner allt mer och mer. Speciellt bland unga. Det här gör mig sorgsen. Vad vore jag utan min barndoms fantastiska läsupplevelser?

Det är aldrig för tidigt att börja läsa böcker.

Det är aldrig för tidigt att börja läsa böcker.

Foto: SÖREN ANDERSSON

Krönika2020-10-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet, det låter supertråkigt, en rapport om läsning. Men sällan har jag varit så intresserad av en ointressant rapport som av "Läsandets årsringar – rapport och reflektioner om läsningens aktuella tillstånd i Sverige". Det är Svenska Förläggareföreningen, samma förening som delar ut Augustpriset varje år, som står bakom framtagandet av rapporten och den har riktat in sig på att plocka ut det faktiska bokläsandet från till exempel ljudböcker. 

I rapporten beskrivs hur den tryckta boken har klarat digitaliseringen på ett bättre sätt än många andra traditionella medier, vilket är glädjande för en person som ändå har tillägnat en hel krönika åt lukten en nyinköpt bok har. Men rapporten pekar också tydligt på att nöjesläsningen i Sverige har minskat, framförallt hos barn och unga. 

Det här är något som för mig är oerhört sorgligt. Som barn hade jag inte speciellt många vänner, vilket i sig kanske även är lite sorgligt, men jag hade mina böcker. Jag sträckläste Vi fem och Kitty-böckerna. Låtsades att jag hade en tvilling och gick på Sweet Valley High. Och lärde känna sorg och tragik på riktigt genom böckerna av Peter Pohl. Varje dag läste jag i mina böcker och varje dag välkomnades jag in i en värld där min fantasi och kreativitet kunde blomstra. 

Vem hade jag varit utan mina böcker? Jag hade inte varit journalist. Jag hade inte vetat så mycket om min omvärld. Och jag hade antagligen inte heller utvecklat min empati på samma sätt, eftersom böckernas värld förutsätter att du kan sätta dig in i en annan människas situation.

Men jag förstår att läsningen går nedåt. Att nöjesläsningen inte får lika mycket tid när det finns så mycket annat som kan uppehålla oss. Den rörliga bilden är mer tillgänglig än någonsin och visst är det en lättare väg att gå. Varför anstränga sitt sinne att skapa bilder när någon regissör redan har gjort det åt oss? 

Jo, för att vi behöver utveckla vår egen fantasi. Vår egen förståelse för andra. Våra egna bilder och våra egna färger. Det är en stor del i hur vi utvecklar våra personligheter och det är, om man vill dra det lite extra långt, antagligen en grund till demokrati och den empatiska människan.

Så vem du än är. Läs för dina barn. Ge bort böcker i present. Ta med dig boken på bussen, kanske kan du inspirera någon annan att hitta sin fantasi.