Det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors säljer fastigheten Gjuteriet för 220 miljoner kronor till Mannersons. Det är ren business. Sankt Kors köper och förvaltar kåkar som marknaden inte är intresserad av och säljer dem senare när det finns köpare.
Man kan fråga sig varför Sankt Kors säljer nu när fastighetspriserna sjunker, men mellan två värderingar på 240 miljoner kronor och strax under 200 miljoner kronor kan det vara en rimlig affär.
Efter att Corren avslöjade att affären pågick har det blivit en het politisk och allmän debatt om kulturhuset Skyltens framtid. De kulturarbetare som har sin verksamhet i huset är oroliga för att de inte ska kunna vara kvar.
Mannersons investerar och förvaltar långsiktigt, horisonten för Gjuteriet är åtminstone 50 år och visionen är att öppna upp området ner mot ån och göra det till en levande del av staden, i synnerhet när det kommer ligga endast 500 meter från den nya tågstation som kommer anläggas i samband med att Ostlänken står klar 2035 (enligt dagens plan).
För fattiga kulturarbetare som redan har subventionerade hyror från kommunen finns oron att en gentrifiering av området kommer att göra det ”för” attraktivt. Redan nu flaggar Mannersons för att köpet i sig och allmänt stigande hyror kommer att göra en hyreshöjning oundviklig. Frågan är då ifall kommuner räknar upp subventionen lika mycket, det kommer att bli en politisk sak och en prioritering kring hur kulturpengarna fördelas. I dag inryms Skyltens verksamheter genom kommunala Lejonfastigheter (som också borgar för kommuninvånarnas fortsatta insyn i fastigheten), en stor hyresgäst för Mannersons förstås, men dess hyreskontrakt går ut 2028 och förlängs i treårsperioder.
Nyligen fick jag höra att en dansk spelutvecklare tog sitt pick och pack och flyttade hem till roliga Danmark för att han inte stod ut med det skrala kulturlivet i Linköping. En stad måste vara rolig om den ska vara attraktiv att leva i. Det förstår Mannersons som redan i dag är en av Norrköpings nu så beryktade kommunalråd Sophia Jarls (M) eftertraktade kulturmecenater genom att just sponsra Norrköpings Symfoniorkester och olika musikevenemang i länet. Carl-Fredrik Grönhagen lovar också att kultur har en fortsatt viktig plats i Skyltenfastigheten:
”Man kan lita på mig”, säger han.