Nymoralismen anfaller!

Nymoralismen smyger sig på. Nästan omärkligt utan att vi märker det. Det som var ok igår är inte ok idag och istället för att själva välja bort det vi inte gillar gör nån annan det åt oss.

Foto:

Krönika2019-05-04 15:00

Sociala medieplattformar går i bräschen. Rädslan för hud och sådant som enligt nån outgrundlig anledning eventuellt, möjligen, kanske kan ha en sexuell underton och väcka anstöt antar alltmer groteska former. Vi pratar inte avancerad våldsporr här eller ens ”full frontal nudity” - sånt kan de som vill hitta ändå - utan saker som nog de flesta av oss betraktar som totalt harmlöst och helt normalt.

Frågan är vart vi är på väg? Är det läge att börja täcka benen på stolar och bord som under den viktorianska eran, för att undvika att nån eventuellt, möjligen, kanske drabbas av en sexuell association och blir upprörd eller att nån algoritm slår bakut i sin missriktade ambition att skydda oss från oss själva? Västvärldens egen hemliga moralpolis flyttar hela tiden fram sina positioner och är vida överlägsen vilken radikaliserad Imam som helst när det gäller effektivitet.

Härom veckan fick till exempel musikern och artisten Nike Markelius sin video till singelsläppet ”Fallen ängel” stoppad av Facebook ”på grund av antydda sexuella handlingar”. I videon blir hon uppraggad och upphånglad av ett antal kvinnor på en klubb. Hur många videor det finns där x-antal lättklädda kvinnor klänger på en man vet jag inte men mig veterligen har ingen av dem förbjudits av Facebook. Videon har regisserats och filmats av konstnären Elisabet Ohlson Wallin. Hon har också stängts av från Facebook på grund av en bild som visar två män i en säng i formen av ett krucifix där inga kön syns, endast naken hud. Uppenbarligen för känsligt för moralalgoritmerna.

Nymoralismen slår åtminstone åt alla håll. Självaste svenska staten fick sin kondomkampanj stoppad på såväl Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube av samma puritanska nymoralistiska skäl. För att inte tala om diverse konstprojekt som dristat sig till att leka med bananer och klyftade blodapelsiner. ”Blessed be the fruit” som DN-journalisten Lisa Magnusson så passande beskrev problematiken i ett ledarstick nyligen.

Att moralpaniken snabbt kan få fäste och ödesdigra följder även utanför den digitala världen visar bland annat historien om den 25-åriga mattelärarinnan Laureen Miranda på Long Island, som bland annat The Guardian skrivit om. Ett oskyldigt topless-foto på henne, alltså ingen nakenbild, hamnade i orätta händer. Resultatet blev att hon fick sparken från sitt jobb för att hon inte längre ansågs vara en lämplig förebild för sina elever.

Förresten – ett Instagramkonto jag är inblandad i har precis fått en ny följare i form av bandet Analrevolt. Undrar vad moralalgoritmerna säger om det. Kommer sådana namn ens vara tillåtna om fem år?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!