Långsamhetens lov

Nu har det drabbat mig. Ni vet, den där känslan när tålamodet tar slut och du frestas att dra upp tempot på talboken så att inläsaren låter som Kalle Anka på speed. Så känner jag oftast när jag lyssnar på talböcker.

Nummer ett? Krönikören har valt sin bästa app, men det finns en uppsjö med möjligheter att lyssna på böcker nu.

Nummer ett? Krönikören har valt sin bästa app, men det finns en uppsjö med möjligheter att lyssna på böcker nu.

Foto:

Krönika2016-04-27 12:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går knappt att koncentrera sig på vad som sägs, även om skådespelaren läser otroligt bra, som min favorit Katarina Ewerlöf.

Håller med min kollega om att ljudböcker snarare får mig att somna än engagera mig i handlingen. I vänkretsen finns många som tycker tvärtom när det gäller traditionella böcker och att lyssna. Hundmänniskorna, lastbilschauffören, joggaren och pendlaren älskar att fördriva ett par mil med en bok i lurarna. Det är toppen, tycker jag. Särskilt som cd-boken är i det närmaste utdöd nu.

Jag har alltid älskat att läsa för barnen. Pekböcker, Pija Lindenbaum, hästar, älvor och troll, serier om fotboll eller draktränare, Ole Kirkegaard, Harry Potter och så vidare. Vi har njutit oss igenom olika läsfaser. Men nu är det slut. Jag får visserligen läsa fortfarande, men det går alldeles för långsamt nu. Sonen läser gärna i förväg. Dessutom läser han själv mellan varven också, inte minst de spännande och roliga PAX-böckerna vi har fastnat för. Alltså har tålamodet för högläsning tagit slut där också.

För er som gillar att lyssna har jag utsett Storytel, det vill säga en streamingtjänst som Spotify fast för böcker, till min absoluta favorit – trots att prenumerationen är förhållandevis dyr och äter batteri på min android. Det finns många alternativ, som ListenApp, Bokon, Free audiobooks, Nextory och så vidare. Upplägget på själva appen och bredden på utbudet lockar. Senast prövade jag Kate Mortons "En välbevarad hemlighet" och ska någon ut på långtur i sommar finns hela sagan om Isfolket.

Läsplattor passar kanske bra för alla som ska ut med segelbåten och inte kan vare sig ladda eller lita på uppkopplingen. Men fy så tråkigt utformade och krångliga de jag har provat är. Jag väntar till nästa generation.

E-böcker kan ändå vara bra att ha, eftersom jag gärna läser på engelska och inte har tålamod när det gäller att vänta på en svensk översättning av mina favoritförfattares nya böcker. Det är fantastiskt bra att kunna ladda ned ett gäng böcker i min iPad och ha med mig i väskan.

Även här finns en uppsjö av alternativ, men jag håller mig till svenska Ad Libris just nu. Läste att Amazon kan stänga av kunder och då förlorar de alla böcker som redan är betalade och ligger i det privata biblioteket. Lär inte hända så många, men jag gillar inte när jättarna maktspelar på det sättet med bokälskare.

För er som har tonåringar är det här bra alternativ att få hem många delar i en serie inför en resa med lätt packning.

Veckans klipp

Virtuell kultur

Prince: Springsteens version av "Purple rain" i all ära – den bästa hyllningen står Prince själv för. Leta upp och se livespelningen som spelades in och sedan blev originalet vi hör på albumet med samma namn . Det var under en välgörenhetskonsert för Minnesota Dancetheatre i augusti 1983 och spelningen räknas som en av hans bästa någonsin.

Du kan också se den sista versionen Prince gjorde live i Atlanta nyligen, eller när han sjöng sin superhit i regn under Superbowl. Just den här låten är en grym blandning av rock, pop, gospel och stråkar, så frossa i musiken på nätet!