Hon är det mest otippade namnet någonsin

"Grattis, Sverige. Här kommer nästa rubrik i den heta kultur- och nöjesdebatten från Norrköping. Gunilla Persson är med i Sverige största musikfest. Ingenting är sig likt längre", skriver Mats Willner.

"Här kommer nästa rubrik i den heta kultur- och nöjesdebatten från Norrköping. Gunilla Persson är med i Sverige största musikfest. Ingenting är sig likt längre", skriver Mats Willner om tävlingens mest oväntade namn i historien.

"Här kommer nästa rubrik i den heta kultur- och nöjesdebatten från Norrköping. Gunilla Persson är med i Sverige största musikfest. Ingenting är sig likt längre", skriver Mats Willner om tävlingens mest oväntade namn i historien.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2023-12-01 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stad för stad, artist för artist och låt för låt passerade revy, när startfältet för Melodifestivalen avslöjades för 2024 vid lunchtid. Det var med viss förväntan vi väntade in bidrag på bidrag, där ett kommer vinna och ska försvara vår blågula färger i Malmö och Eurovision – på året 50 år från Abbas vinnande "Waterloo".

Så hände något.

I en röd galaklänning, som gjord för den röda mattan, klev Gunilla Persson ut på golvet framför alla kameror som den stjärna hon är och vill vara.

Va?

Ryktet visade sig alltså stämma.

Här kommer alltså nästa rubrik i den heta kultur- och nöjesdebatten från Norrköping. Gunilla Persson ska vara med i Sverige största musikfest. Ingenting är sig likt längre... Hollywoodfrun, som är född i Norrköping och gått i skola här, kan vara det mest otippade namnet någonsin i tävlingens historia. Det finns 29 artister till i det rekordstora startfältet, men här och nu stal Gunilla rubrikerna från allt och alla. Att hon inte har ett skvatt att göra med slutsegern spelar ingen roll, men själv är hon, förstås, övertygad om låtens storhet. "I won´t shake (la la Gunilla)" ska inte lämna någon oberörd.

"Jag kommer att röra mig ganska mycket på scenen, det kommer inte vara en lugn låt. Det är en låt, som kräver ganska mycket av mig, Det är så pass roligt för den handlar om mig och den är helt spot on. Det är min person som den handlar om", säger hon.

"Jag kan lova att det blir ett nummer som ingen kommer glömma."

Ok.

Jag vet, ärligt, inte om jag ska skratta eller gråta över La La Gunilla, men en sak är säker.

Se upp, Växjö.

Gunilla Persson kommer stjäla rubrikerna från allt och alla. Att ingen, i dagsläget, vet något om låten eller hennes sångröst spelar ingen roll, men resten av fältet kommer få jobba för att få sin del av glansen.

Linköpingskillen Samir Badran är tillbaka i cirkusen tillsammans med parhästen Victor Frisk i "Hela världen väntar". De tävlar i den första deltävlingen i Malmö och kommer säkert blanda sig i finalbiljetterna, men när allt kommer omkring så kommer slutstriden stå mellan Danny Saucedo ("Happy that you found me") och de norska tvillingarna Marcus & Martinus ("Unforgettable").

Just det.

Norrköpingssonen och låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt har med hela sex bidrag i nästa års startfält. Det är också en rubrik.