Detta tycks vara de folkliga rörelsernas lott: När allt är som vanligt uppmärksammas de inte särskilt mycket, men så fort något går fel flockas journalisterna. Givetvis skriver tidningarna om problem och skandaler, men det är otacksamt för alla som i tysthet sliter i en vardaglig men viktig verksamhet.
Efter utbrott i samband med uppträdanden pausade körerna sin verksamhet. I Linköping ställde Folkungaskolan in sitt traditionella luciafirande två jular i följd, till stor sorg för många elever, föräldrar och lärare. En del körer försökte ställa om till zoom och digital sång, men det fungerade ofta dåligt. För körsång handlar om att stå tillsammans och gemensamt bära sången. Att sitta på distans och höra varandra genom datorns ljudsystem är helt enkelt inte samma sak.
I nästan två år tystnade musiken. Det var ett tecken, kanske ett av de kraftfullaste, på pandemins allvarliga effekter på vårt samhälle. För musik hör till det som sätter färg på tillvaron, och körsång har dessutom påvisbara effekter för både själslig och kroppslig hälsa.
Därför är det glädjande att musiken har återvänt: Körer kan öva, elever uppträda för sina föräldrar och stämmorna rulla fram under kyrktakens valv. I helgen uppmärksammas denna folkrörelse också positivt, genom att Lennart Magnussons stiftelse delar ut sitt årliga stipendium för främjandet av sång och musik. Stiftelsen har fokus på läsarsånger, som ju är ett vanligt inslag i många körers repertoar. I år delas stipendiet på 10 000 kronor ut till artisten och sångförfattaren Bengt Johansson, som skrivit de populära sångerna ”Bara i dig” och ”I din öppna famn”.
När utdelandet sker, under Linköpings stadsfest på lördag, ackompanjeras av både allsång och körsång: Det går att sjunga med och lyssna till Per Erik Hallin och den internationellt uppmärksammade gospelkören By Grace.
Själva utdelandet görs av den kulturintresserade talmannen Andreas Norlén. Att han pausar valkampanjen för detta är en välkommen markering för en kulturyttring som engagerar väldigt många, men som tyvärr uppmärksammas alltför sällan.
Joel Halldorf är Bestorpare, skribent och kyrkohistoriker