Konsten är en ny popscen

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

KRÖNIKA2017-02-25 09:30

Förra veckan var jag på ett panelsamtal i konsthallen Passagen i Linköping. Ämnet var egentligen hur konsten påverkas om den inte värderas i pengar, men diskussionen for också i väg längs en del stickspår. Den gör ju gärna det.

Själv gick jag därifrån med känslan av att konstnärsrollen är på väg att förändras i grunden genom de sociala medierna.

– Konstnärer börjar bli som musikartister. Det handlar om att skaffa sig en fanbase, och allt fler börjar referera till hur många följare man har på Instagram, sade Fredrik Anthony, värderare på auktionsfirman Bukowskis.

Hur man känner inför förändringen beror, kan jag tänka mig, på var i karriären man befinner sig som konstnär. För den som är ny eller har svårt att ta sig in på gallerierna kan sociala medier vara en chans att hitta en publik. Men följarna därute vill ständigt ha mer, och helst i ett högt tempo. Ingen är bättre än sin senaste statusuppdatering.

– Genom Instagram kan man åtminstone skapa en illusion om att konsten är bättre. Liksom långa köer utanför en utställning kan ge skenet av framgång. Men på Instagram sneglar också alla på varandra. Man söker likhet, likhet är attraktion, man vill bli förstådd. I förlängningen kan det givetvis påverka konsten att bli mer likriktad, och det kanske inte är helt bra, säger Fredrik Anthony, när jag ringer upp honom några dagar senare.

Han hänvisar till den holländske konstvetaren Olav Velthuis som ser tre huvudlinjer för hur konstvärlden utvecklats på senaste år. Förutom att konstnärerna närmar sig popstjärnornas förhållningssätt så ser Velthuis också kortare livscykler för konsten. Trenderna skiftar snabbare och konstnärerna förväntas hänga med. Precis som inom många andra områden så är det också en fördel om de skapar och vårdar sitt eget varumärke. Blir mer av entreprenörer.

Ska man få skrämselhicka av allt det här? Det ligger nära till hands. Samtidigt, när man är mitt inne i en stor förändring så är det ofta svårt att se skogen för alla träd. Den springande punkten är ju om konsten gynnas av utvecklingen, och det är väl än så länge omöjligt att svara på.

En helt annan sak.

Körsången upplever ju en guldålder just nu. Att det sjungs i olika kör-program i tv är ingen nyhet, men nu har sången också tagit sig in på Moderna museet i Stockholm, där konstnären Marina Abramović är aktuell. På måndag startar hennes veckolånga performance som bland annat innehåller körsångare.

För att få lite grepp om hur många som faktiskt sjunger i kör i Linköping har vi lagt ut en efterlysning på Corren kulturs Facebook-sida. Gå gärna in där och kolla. Många har hjälpt oss med tips på körer, men kanske finns det ännu fler? Resultatet av undersökningen kommer framöver.

Krönika

Gustav Borg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!