Lägg benen på ryggen om din partner tar fram en apelsin

Du är värd någon som inte har köpt en apelsin.
Du är värd någon som inte har köpt en apelsin.

I slutet av förra veckan krockade samtiden hjälplöst med det förflutna, när innehålls-generationen analyserades av generation X. I centrum låg något som ingen anständig människa vill ha.

Krönika 13 februari 2024 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var i slutet av förra året som "The orange peel theory" först fick spridning på sociala medier. 

Tanken är enkel: Om min partner skalar en apelsin åt mig, trots att jag egentligen skulle kunna göra det själv, så finns hopp om förhållandet. Måste jag skala själv är relationen kärlekslös och dömd att gå under.

"Larvigt", konstaterade Gerhard Andersson, psykolog och professor i klinisk psykologi på Linköpings Universitet (LIU). Det har han såklart rätt i. Att apelsinen har fått spridning handlar om att det är bra innehåll för sociala medier. Det låter sig enkelt filmas, det finns ett tydligt resultat och tittaren måste hänga med ända till slutet av klippet för att få facit på om partnern är en romantisk fullträff eller en hjärtlös odugling.

Här sker en generationskrock. Som 60-talist är professor Andersson en del av den historiskt mycket kortlivade era där vi valde våra partners baserat på dåligt omdöme på fyllan, fallerade preventivmedel och ett visst mått av fri vilja. Om vi i den sörjan har hittat någon som vi står ut med – och som trots all vår uselhet står ut med oss – gör vi klokt i att inte sätta den nåden på prov. Vi har inte råd att kasta in frukt i leken.

Generationerna före oss tilldelades livskamrater utifrån klass, släktallianser och föräldrarnas sunda förnuft. Välbeprövat, men inte så värst sexigt. 

Dagens parbildning är istället baserad på citrus-kompatibilitet och tittarsiffror. Bra underhållning, men svårt att hålla intresset uppe när Super Bowl är över och kamerorna har slocknat.

 

Detta är såklart professorn medveten om. Han förstår varför det har fått spridning, men varnar ändå läsarna för att basera sina förhållanden på apelsiner. Det är sympatiskt av honom att värna den unga kärleken, men här vill jag bestämt vända mig emot hans inrådan.

Som del av generation X är det lätt att glömma vilken värdelös frukt apelsin är. Under det tidiga 80-talet var den en dussinfrukt i klass med äpplen och någon enstaka banan. Idag kostar en apelsin som ett mindre parti kokain, trots att frukten till skillnad från narkotikan är av precis samma usla kvalitet nu som den var då. Ingen som är vid sunda vätskor har apelsin hemma längre. 

Om någon som du planerar en framtid med tar fram en apelsin till årets alla hjärtans dag gör du klokt i att bryta omgående. Förutsatt att det inte bara är en del av ett Tiktok-test förstås.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa