Debattartiklarna var många, diskussionerna hårda. Programmet kallades för mobbnings-tv och fascist-tv. De övriga SVT-anställda hälsade inte ens på Robinson-gänget i tv-husets kafeteria. Olle Stenholm grillade den snarstuckna Robinson-programledaren Harald Treutiger i en legendarisk intervju i P4:s ”Efter tre”. Och så katastrofen när en av deltagarna kom hem till Norrköping efter att ha blivit utröstad först av alla, och en vecka efter hemkomsten tog livet av sig.
Efter en sparkad tv-chef och krav på nedläggning klipptes serien om för att tona ner de brutala omröstningarna. Men när väl premiären var i hamn var jag inte ensam om att sitta som klistrad varje lördagskväll.
”Robinson” visade sig bli en av SVT:s största hits genom tiderna. Formatet såldes till 50 länder, och den amerikanska versionen ”Survivor” avslutade i år sin 34:e säsong.
Efter några år gick det att se dokusåpa varje vaken sekund för den som ville. ”Baren” (tema sprit), ”Farmen” (tema djur), ”Big brother” (tema sex och klaustrofobi), ”Villa Medusa” (tema hat), ”Bachelor” (tema 1800-talskvinnosyn), möjligheterna var oändliga.
Lagom till att SVT gav upp och släppte Robinson till slaskkanalerna gjorde en ny sorts mobbnings-tv entré – ”Idol”, vars radikala koncept att visa påklädda människor med någon sorts talang såg ut att döda dokusåpan. Men icke.
I stället skruvade de upp konceptet ytterligare. Kulmen nåddes kanske 2011 när Joakim ”Jockiboi” Lundells genombrott för tittarna kom i ”Kungarna av Tylösand” – en dokusåpa där producenterna helt enkelt rationaliserade bort allt vad tävlings- och utröstningsmoment hette och i stället bara märkte upp ett ”knullrum”, kastade in ett gäng fläckvis otatuerade ungdomar och lät spriten och kroppsvätskorna flöda. Det blev bara en säsong, men det snarlika ”Paradise Hotel” har överlevt och gett oss en rad nya karaktärer att förfasas över efter Baren-Meral, Farmen-Qristina och Naken-Janne. Och ursprungssåpan lever fortfarande – i detta nu är TV4 på Fiji och gör ännu en ”Robinson”-säsong.
Frågan nu, efter 20 år, är förstås om det går att dra konceptet ännu längre?
Jodå, det finns idéer. Rysk tv aviserade tidigare i år att de sökte folk till programmet ”Game2: Winter”. En variant på ”Hunger games”, där 30 personer skulle släppas ut i nio månader i den sibiriska vildmarken och inget skulle vara otillåtet. Sprit, våldtäkt, mord – inga problem, det blir bra tv. 120 personer anmälde sig till programmet innan det avslöjades att det var ett pr-trick iscensatt av en rysk miljardär.
Men det skrämmande är väl att vi var så många som tyckte att det faktiskt lät som ett möjligt format.
Erik Wallsten är frilansskribent och skriver kulturkrönika var tredje lördag.