Slättens målare har lagt ifrån sig penseln

Slättens målare har lagt ifrån sig penseln. De mättade gula fältens mästare har gjort sitt. Och lämnat oförglömliga arv och minnen till oss.

Bertil Almlöf själv vid sin stora separatutställning 2007 i Passagen Linköpings konsthall.

Bertil Almlöf själv vid sin stora separatutställning 2007 i Passagen Linköpings konsthall.

Foto: Christer Fällman

Krönika2024-03-24 13:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sjöng och glödde om hans starka färger, inte bara gult. Hans palett omfattade en rik orkestrering av smaragdgrönt, kromoxidgrönt, ultramarinblått, pariserblått, kadmiumrött, orange och ett otal blandningar. Bertil Almlöf kan ses i den expressionistiska traditionen. Landskapet, naturen och miljöengagemanget fanns alltid närvarande i hans konst. Men i teckningar och i träsnitt strömmade också humor och politisk satir. Det fanns bett i den annars så timide och lågmälde Almlöf. 

undefined
”Avfärd” 1991, grafikblad

Bertil Almlöf var med så länge att det kändes som om han alltid funnits. Han föddes 1930 i Linköping. Föräldrarna tyckte väl att han skulle utbilda sig till något bra. Antagligen lite motvilligt utbildade han sig åren 1948 - 1952 till färdig folkskollärare på seminariet i Linköping.

Jag träffade och intervjuade honom många gånger under årens lopp. Han var stillsam och skarp på samma gång. Men vad jag förstod så passade inte läraryrket honom. Han ville något annat. Han sökte och kom in på Valands konsthögskola och studerade där åren 1953 till 1957. Lärare var de legendariska André Nemes och Torsten Renqvist.

På konstmuseet i Göteborg tog den unge Almlöf starka intryck av koloristerna Ivan Ivarsson, Åke Göransson och Inge Schiöler. Där fanns även internationella storheter representerade som Henri Matisse, Edvard Munch, Ernst Josephson, Nicolas de Stael och van Gogh.  

undefined
Massverkan med publik juli 2019 grafik och målningar uppåt väggarna i dottern Karin Almlöfs ateljé. Almlöf drog alltid stor publik.

1959 återvände Bertil till Linköping och hyrde ateljé i samma gamla hus som konstnären Pär Thorell. Det var en kåk som stod i hörnet av Ågatan och Gråbrödragatan, invid gamla Folkets hus. Två snillen som ibland åkte i samma bil, eftersom Almlöf hade körkort. Ibland vändes kosan på jakt över något sommartorp, ibland upp mot Stockholm och utställningar. 

Bertil Almlöf har alltid varit arbetsam och produktiv. Jag minns hans stora sommarutställning 2019 i dottern Karin Almlöfs höga ateljé vid Hägerstad Prästgård, Kinda. Hela väggarna var fyllda med grafikblad och målningar. Under sju årtionden producerade Bertil omkring 500 olika grafiska blad. Bas och centrum för hans långa gärning blev huset, gården och ateljén i Hovstad, Rimforsa. 

undefined
”Container på slätten” 1994, grafikblad.

Han ställde ut flitigt, både i länet och i storstäderna. Den stora utställningen 1998 i Östergötlands museum blev recenserad av Jan Håfström i Dagens Nyheter. En suggestiv målning med titeln ”Gul ko” fick särskild uppmärksamhet. ”Men är det inte dit – till randen av språket – som poesin och måleriet alltid måste gå?”

I Passagen hade 2007 en magnifik utställning med stora oljemålningar. Motiven från slätten härrör ofta från konstnärens sommarateljé i Örberga utanför Vadstena. Han lärde oss om ”kornknarren”, den lilla fågeln som fick allt svårare att överleva i det nya rationalistiska jordbruket. 2021 hade han både utställning på Passagen med grafik och målningar i Saab Art Gallery. 

undefined
Bertil Almlöfs målning ”Slätten”, Botryggs entré.

Konstkritikern och museichefen Thomas Millroth skrev en fin sak om hans konst: ”I Bertil Almlöfs måleri handlar det om att vara där, omslutas av bilderna, uppleva dem som verklighet, vara närvarande i detta nu.”

Ja, nog kan vi fortsätta att omslutas av Bertil Almlöf. Hans bildkonst finns nästan överallt. I privathem, i skolor, bibliotek, Botryggs fastigheter och på institutioner. Man känner igen hans färgprakt, hans språk och motivkretsar, framför allt har han gjort den östgötska slätten oförglömlig liksom sig själv. 

undefined
Röd folka i grönska. Naturen återtar.