Jag började skriva poesi som tonåring. Jag kunde inte låta bli, jag var tvungen att formulera mig. För att inte orden bara skulle stanna i min anteckningsbok började jag att göra ett fanzine med dikter, som jag tvingade på alla vänner och bekanta. Obekanta ibland också för den delen.
Ett fanzine är en hemmaproducerad tidskrift. Namnet är en förkortning av engelskans ”fan magazine”, det görs av fans. Att jag själv kom på idén om att göra ett poesizine var tack vare de punkare som jag var bekant med, de gjorde fanzines om musik och politik. Då kunde jag väl sprida min poesi så också, tyckte jag.
Jag höll på i flera år, och har i efterhand förstått att det fanns en och annan i Norrköping med omnejd som visste vem jag var baserat på mitt zine. Han som numera är min man till exempel, för honom var jag ”hon den coola som skriver dikter” långt innan vi träffades.
Nu förtiden tror jag inte att det är många tonåringar som gör zines. Nu finns ju internet i allas telefoner och därmed betydligt enklare sätt att kommunicera och nå andra med samma intressen, utan att behöva sitta hemma och klippa och klistra en tidskrift som sen ska kopieras upp och spridas. Exempelvis kan man använda Instagram.
Jag har skrivit en masteruppsats om poesiläsning på Instagram som del i min bibliotekarieutbildning. Kombinationen Instagram och poesi är inte självklar. Instagram förknippas ofta med narcissism och flyktighet, medan poesi ska vara bärare av eftertanke och djup. Men Instagram har på senare år blivit en plattform där poesin vuxit sig stor. Störst av alla är kanadensiska Rupi Kaur, eller @rupikaur_ som hon heter på Instagram, med 4,5 miljoner följare. Hon har slagit igenom stort på Instagram, vilket också lett till flera publicerade diktsamlingar. Hennes första bok, "Milk & Honey", har satt försäljningsrekord för poesi med över 3,5 miljoner sålda exemplar, och den ska därmed ha sålt mer än Homeros "Odysséen"!
De har framförts kritik mot den så kallade instapoesin, det vill säga den poesi som skapas för och sprids på Instagram. Den beskyllas för att vara banal, och sakna respekt för tid och eftertanke. Samtidigt finns det forskare som lyfter instapoesins möjligheter att vara en inkörsport till poesiläsning för unga, och som hävdar att Instagram till viss del demokratiserat poesiläsningen.
I min intervjustudie beskrivs Instagram som ett lättillgängligt sätt att få poesi i vardagen, en plats att upptäcka ny dikter och att uppleva samhörighet med likasinnade. Nackdelen är den stress som de upplever i Instagrams eviga flöde.
För dig som inte har Instagram låter det kanske som rena grekiskan. Men 46% av alla svenskar använder Instagram dagligen, och när man lägger till mängden utländska användare så finns det gott om konton att bekanta sig med, och gott om poesi när man börjar söka efter den.
Det finns inte bara instapoesi på Instagram, utan det finns även gott om bilder på avfotade boksidor, så det går att läsa etablerad klassisk poesi av exempelvis Tomas Tranströmer och Edith Södergran. Ett populärt konto som samlar poesi på det här sättet är @lyrikbanken. Kontot postar både äldre och ny poesi, gamla favoriter och sådant som man aldrig har hört talas om innan, som man sedan kan låna på biblioteket.
På Instagram finns det gott om många konton av amatörpoeter, för alla blir ju givetvis inte lika stora som Rupi Kaur, men här finns möjligheter för alla som skriver poesi att sprida den. Sök fram konton som @korsdragspoesi, @wordsbycharlie,
@domblinda eller @_poeten. Om du inte vill leta upp någon samtida etablerad favoritpoet som är aktiv på Instagram, med förhoppningen om att få läsa något utdrag ur något nytt. Annars finns konton som @googlepoesi som gör poesi av googlesökningar. @sinceyouasked dit man kan skicka in en fråga och få ett poetiskt svar.
Enligt den schweiziske dramatikern Friedrich Dürrenmatt åligger det den moderna författaren att skapa konst där ingen förväntar sig det. Kanske har just det skett på Instagram. Det får mig att tänka på den norska filmen "Elling" från 2001, där huvudpersonen gömmer dikter i förpackningar i mataffären. Det är onekligen ett mer oväntat sätt att möta poesi. Likaså satsningen på Brunnslockspoesi. Det är vad det låter som: poesi på brunnslock, ett projekt som startade i Göteborg och spridit sig över Sverige.
Lisa Zetterdahl är poet och författare från Ringarum och aktuell med debutromanen "I det vilda"