Det var kul så länge det varade

Vi måste prata om internet.

Foto:

Krönika2018-01-13 16:00

Jodå, jag vet. Det finns hur mycket skit som helst där ute, snusk, hat, enfald och allt där i mellan och i alla kombinationer. Samtidigt är allt du är intresserad av inom räckhåll. Alla kan, åtminstone i teorin, få en hel världs uppmärksamhet och med lite flyt, envishet och god vilja hittar du saker du inte visste att du ville ha eller veta. Helt enkelt en i sina bästa stunder alldeles underbar och fantastisk anarki på hyfsat lika villkor när du lärt dig att navigera bland blindskären.

Om några år kan det se helt annorlunda ut. Starka krafter (läs ekonomiska muskler) vill slopa nätneutraliteten. Principen som till stor del gjort internet som vi känner det till vad det är. Principen om att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll.

I USA blev det en lag så sent som 2015 då amerikanska post- och telestyrelsen (FCC) slog fast att bredbandsnät skulle betraktas som allmännyttig infrastruktur och därmed regleras på samma sätt som telefonnäten gjorde tidigare. Nu vill samma land slopa nätneutraliteten och ni vet vad som brukar hända när USA och big business får sin vilja igenom även om Europa och Sverige ännu inte följt efter...

Många experter har varnat för följderna. De som tjänar på en slopad nätneutralitet är framförallt internetleverantörerna som blir fria att styra och ställa som de vill och prioritera vilket innehåll de vill. De kan sakta ner uppkopplingen på de sajter de vill, tvinga in kunder i olika paketlösningar om de vill ha snabb uppkoppling, de kan helt blockera innehåll från andra sajter som av olika skäl inte är önskvärda. Affärsmodellen är förstås lysande. Den som styr internettrafiken kan dra in stora pengar BÅDE från företag som vill ingå i snabbpaketen och från kunder och konsumenter som vill ha ett neutralt paket. Som vanligt brukar det sjungas den fria konkurrensen lov men här handlar det snarare om att den som betalar mest slipper konkurrens. De små aktörer som på många sätt varit med och utvecklat innehåll på nätet som idag betraktas som givna (Skype är ett bra svenskt exempel) skulle få mycket svårare att växa och utvecklas på ett internet utan nätneutralitet. Så mycket var den fria konkurrensen värd.

Det är lätt att bli dystopisk men med tanke på hur snabbt filterbubblorna uppstått och hur snabbt det faktiskt förändrat världen på ett sätt som få trodde var möjligt bara för några få år sedan, är det svårt att låta bli att dra tanken till sin spets. I händerna på dunkla intressen med onda avsikter kan själva yttrandefriheten hotas med några få knapptryck.

Så när vi i en inte alltför avlägsen framtid sitter på hemmet och jollrar till det som kommer ut från utvalda snabba premiumabonnemang på våra plattformar kan vi möjligtvis påminna oss om när internet faktiskt var fritt. Kanske tänker vi att det var kul så länge det varade. Kanske har vi till och med modet och förståndet kvar att då säga som mina gamla morsa sa redan för flera år sen. ”Jag vill inte vara med i det där internetet”.

Micke Pihlblad är kulturchef för Östgöta Media och skriver krönikor var fjärde vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!