De ger oss svaren vi inte visste vi ville ha

Det hade jag ingen aaaaning om! Så skönt att äntligen få svaren jag inte visste jag ville ha.

Ig Nobel. Det alternativa nobelpriset som prisar forskningen som ger oss svaren vi inte visste vi behövde.

Ig Nobel. Det alternativa nobelpriset som prisar forskningen som ger oss svaren vi inte visste vi behövde.

Foto: Elise Amendola

Krönika2020-09-26 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskning är nåt fantastiskt. Utan de insatser som forskningen gjort genom århundradena hade vi sannolikt fortfarande levt ett väldigt miserabelt liv. Vikten av forskning har också visat sig under det här året när hela världen skriker efter ett nytt vaccin som självklart måste forskas fram på olika sätt.

Riktigt hur fantastisk forskningen kan vara förstår man kanske inte full ut alla gånger, men om inte förr gör man det när man djupdyker i det alternativa Nobelpriset Ig Nobel. Ingenting i den gånga veckans nyhetsflöde har fängslat mig lika mycket. 

Priset har delats ut vid anrika Harvard University i USA sedan 1991, med glimten i ögat men ändå på riktigt. Mottot är "gärningar som först får dig att skratta och sen tänka efter”. Med tanke på hur otroligt tidsödande, för att inte säga långtråkigt, det måste vara att under lång tid testa, vederlägga, bekräfta och testa igen innan ett verkligt resultat kan presenteras, känns det tryggt att forskningen kan koncentrera sig på ämnen vi inte ens visste att vi ville ha svar på.

Genom åren har det handlat om allt från att människor har en tendens att sexuellt egga upp strutsar till att svarta hål rent tekniskt uppfyller alla krav för att faktiskt vara helvetet. Skratta, fnys och orera bäst ni vill men visst är det bra att veta hur man ska bete sig när man möter en struts för att slippa ovälkomna närmanden och för den som är nyfiken på hur det ser ut i ett svart hål så finns svaret uppenbarligen där redan.

Årets vinnare går inte heller av för hackor. Årets pris i psykologi gick t ex till två forskare för deras metod att utvärdera narcissism (alltså sjuklig självupptagenhet) genom att studera personers ögonbryn. Världens samlade influencers lär nu vara skräckslagna. 

Managementpriset gick till studien av fem kinesiska lönnmördare där den förste gav uppdraget vidare till en annan och så vidare i fem led. Resultatet blev att betalningen minskade och ingen blev mördad. Nu vet vi dessutom hur en alligator låter när den andas in helium (Akustikpriset) och därmed faktiskt också att troligtvis även dinosaurierna hade speciella läten.

Förväntningarna blir förstås stora inför kommande prisutdelningar. Jag skulle till exempel gärna se ett pris till dem som reder ut penisens betydelse för graden av klimatförnekelse, för att döma av vanliga kommentarer i sociala medier måste det finnas ett samband. Kan vi räkna med ett pris där 2021?