Linköpings skolbarn skulle kunna äta lyxmat för en spottstyver

För 10–15 år sedan hade det kanske varit tänkbart att lägga kommunala pengar på att återinföra hamburgare till skolan. Men idag kan det närmast liknas vid barnmisshandel.

Den här trion försöker lura i Linköpings skolbarn tråkiga dyra burgare, när de hade kunnat få billiga spännande huvuden.

Den här trion försöker lura i Linköpings skolbarn tråkiga dyra burgare, när de hade kunnat få billiga spännande huvuden.

Foto: Corren/Food&Friends/montage

Krönika2025-01-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var inte utan att jag blev lite kränkt när Mantorpsfrisören William Youssef i veckan gick till attack mot mitt hår.

"Själv skulle jag bara ha hockeyfrilla om jag fick betalt", slog den unga saxkreatören fast.

Hugget som verkligen tog var när han kallade min frisyr "populär".

Detta vet jag om mode: När något börjar beskrivas som populärt så är det redan ute. Min koaffyr är hopplöst passé.

undefined
Lars Vikinge (C), Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) satsar på skolmat. Med en stendöd burgare.
undefined
Stenåldersmat. Sånt här äter ingen längre.

Det är information som Linköpings kommunstyrelse borde ta till sig. Som pojken med guldbyxorna har de hittat 125 miljoner kronor skräpandes i en ficka. Nu har S+M-styret, i maskopi med C, bestämt sig för att en del av slantarna ska gå till återinförande av hamburgare i Linköpings skolmatsalar.

Har de sovit under en sten? Hamburgaren är stendöd. Jureskogs går back och stänger restauranger, Brödernas och Bores likaså.

Att det skulle hända förstod man redan när ställena började etablera sig land och rike runt för några år sedan. När investerarna kliver in genom dörren flyger intresset ur fönstret och hittar en ny gren att sätta sig på.

Vad den grenen skulle vara är jag uppenbarligen fel person att avgöra där jag sitter i min hopplöst utdaterade kaluv. Men kommunikationsbyrån Food & Friends sätter varje år heder och ära i att spana in vad som är det nya svarta på våra fat.

I 2025 års trendspaning slår de bland annat fast att kvinnor kommer att ta större plats i köken. Där ligger skolmatsalarna rätt i tiden. Jag kan inte hitta någon statistik på könsfördelning i skolkök, men den inofficiella yrkestiteln "mat-tant" talar sitt tydliga språk.

Snacks ligger också i framkant påstår Food & Friends. Flera små mål mat är mycket sexigare än tre stora. Även här är skolan i framkant. Säg det barn som inte har skippat köttfärslimpan till förmån för knäckebröd.

Men huvudrätten då? Vad borde skolan satsa på istället för burgare? 

Huvuden. Grishuvuden, kycklinghuvuden och fiskhuvuden. I år vill vi bli chockade av maten. Tryne och tunga går också bra.

undefined
Tittut! Den här pippin tittar ut från restaurang Fowls kycklingpaj.
undefined
På Brutalisten i Stockholm kan man slå till på krispigt fågelhuvud. Snack och chockerande på samma gång. Dubbeltrendigt.

Det visade sig vara svårt att hitta prisuppgifter på huvuden, men jag skickade en förfrågan till Marcuskräftan i Väderstad som berättade att laxhuvud går att köpa för 15 kronor kilot och gav en uppskattning på 25–30 kronor för torskditon.

undefined
På Fallow i London serveras omkring 50 grillade torskhuvuden varje dag. Linköpings skolor skulle kunna slå dem på fingrarna med råge, för nästan inga pengar alls.
undefined
På Fallow i London serveras omkring 50 grillade torskhuvuden varje dag. Linköpings skolor skulle kunna slå dem på fingrarna med råge, för nästan inga pengar alls.

Linköpings elever skulle kunna äta lyxmat för en spottstyver.

De hittade pengarna kan läggas på en workshop i trendanalys för kommunstyrelsen.

Återstår att se vad jag ska göra av min förlegade frisyr. William i Mantorp berättar om en munkkrans som verkar både unik och chockerande. Perfekt för 2025.