Blir känslan kvar?

Drönare har länge tagit plats i kulturlivet, men nu har de passerat gränsen för hjälpmedel och bokstavligen exploderat i ett fyrverkeri.

"Droneworks". Intels LED-lastade drönare i en fyrverkeriliknande ljusshow.

"Droneworks". Intels LED-lastade drönare i en fyrverkeriliknande ljusshow.

Foto: Intel drones

Krönika2016-05-27 09:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fyrverkerier är en personlig, primitiv favorit, trots att jag vet och förstår hur både människor, djur och natur drabbas av det nöjet. Nu finns en teknisk lösning som inte bara gör det möjligt att filma mitt i ett fyrverkeri. Hundra drönare tillsammans, lastade med LED-ljus kan skickas upp på himlen skapa en liknande upplevelse, som troligen blir framtidens sätt att "smälla" av en ljusshow över en arena. Eller varför inte Strömmen kring nyår?

"Droneworks" ser mäktigt ut via de klipp jag har sett från Intel och Nextshark. Äkta fyrverkerier känns kanske skönare i ryggraden, men då kvarstår tyvärr en del av problemet. När det gäller utförandet känns det hela minst lika spännande med drönare på himlen. Att rätt sak ska explodera på rätt plats i rätt tid är utbytt mot en intrikat komposition av enorma mängder små drönare, som ska röra sig vackert utan att krocka. Ingen lampa får gå sönder, eller visa fel färg. Speciellt miljövänligt är det väl inte, men det går åtminstone att återanvända till skillnad från smällare.

Den här gången har jag valt tre klickfavoriter som passar bra på alla slags skärmar.

1. Quiz. Bob Dylan fyller 75 år, testa vad du kan om honom i frågeformuläret på vår webbplats! Robert Allen Zimmerman inledde karriären i New York i början av 1960-talet och släppte nyligen studioalbum nummer 37.

2. Vackra bilder. BBC Culture har radat upp världens tio vackraste bokaffärer och det är bilder som får mig att vilja resa runt och se dem i verkligheten. Tyvärr har jag inte besökt Bart´s bookstore i Kalifornien, än mindre trendiga Corso Como i Milan, eller vackra Livraria Lello i Portugal. El Ateneo i Argentina liknar i och för sig Östgötateaterns salong i Norrköping, men ingen bokaffär i Norden kvalade in. Först på min lista står dock legendariska Shakespeare & Company i Paris, där betydande författare har samlats i decennier.

3. Musik. Spotify uppmärksammar just nu kvinnor som jobbar med musikproduktion. Senaste inlägget är Laleh, välkänd producent och artist. Serien är både snygg och intressant, med namn som Little Jinder, Linn Fijal, Ayla Shatz och Cherrie i tidigare program.

Till sist vill jag uppmärksamma att föreläsningsmusikalen "Se mig", av Eleonor Eriksson och Marcus Fyrberg, med tema sociala medier har gjort 100 föreställningar i länet under våren. De går i Ung Scen Östs fotspår när det gäller att hitta ämnen som berör unga via kultur. Det är bra att lyfta vad som händer med oss när tekniken tar över. Vare sig det handlar om samtal, underhållning eller fyrverkerier.