Att äga det man älskar

Krönika2017-04-22 13:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram med plånboken! I dag firas skivhandlarnas egna julafton runt om i världen – Record Store Day. Tanken med dagen är att slå ett slag för skivbutikernas existens och fira kärleken till musiken. I år firar RSD dessutom tio år och från att varit ett amerikanskt initiativ deltar skivhandlare på alla kontinenter utom Antarktis.

Minns du din första skiva? Nu har jag dåligt minne, men för min del står det nog mellan Smurfarnas ”Smurfhits 1” och Aquas ”Aquarium.” Efter att ha lyssnat och läst åtskilliga intervjuer med musikintresserade personer har jag förstått att mitt svar inte är speciellt värdigt. Men till mitt försvar, eller okej, det finns faktiskt inget försvar till varför jag inte hade bättre smak som 10-åring. Men jag tror många av dem ljuger. Det var säkert någon riktigt lökig skiva de la tassarna på som småglin och inte David Bowie eller Michael Jackson.

Mitt musikintresse växte till sig i slutet av mellanstadiet. Varje fredag hade min klass glosförhör i engelska och fick jag mer än åtta rätt åkte jag och pappa till skivaffären och jag fick välja en singel. Det var tider! I slutet av 90-talet när jag gick på högstadiet gjorde digitaliseringen entré. Jag fortsatte köpa album men mycket musik laddades ned och brändes på skiva. Tio år senare var det ingen som brände ut musik längre. Låtarna fanns på mp3-spelare som nu inte bara fick plats med tio spår som på högstadiet utan nu hade plats för hundratal. Snabbspola ytterligare fem år och till nutid. Ingen har längre mp3-spelare utan man lyssnar på musik via telefonen.

Musik är och har inte på många år, varit något majoriteten av oss konsumerar fysiskt. Och jag börjar verkligen sakna det. Jag saknar att kunna bläddra bland albumen, jag saknar att hitta skivor som jag lyssnade på för ett par år sedan och ge dem en ny chans. Jag har verkligen för dåligt minne för att greja den biten digitalt. Mer och mer har jag börjat snegla åt vinylernas förlovade land, tänker att det skulle vara så himla trevligt att köpa musiken jag tycker om. Hedra artisten på ett vis.

Jag är inte ensam om dessa känslor. Sedan 2006 har försäljningen av vinyl globalt ökat från drygt 3,1 miljoner till 31,5 miljoner sålda exemplar 2015. Från att vara ett närmare utrotningshotat format till att göra en rejält återkomst alltså. I vintras skedde också något banbrytande i England. För första gången lades det under en vecka mer pengar på vinylskor än på digitala nedladdningar. Är inte det en spännande utveckling? Det är minsann dags att jag lagar min vinylspelare och börjar lägga pengar på det jag älskar igen.

Emelie Fredriksson är frilansskribent och skriver kulturkrönikor var tredje vecka.