Med Oscarsgalans självgoda prestige och popcorn-populism bakom oss är det dags att ta nya tag. Och med nya menar jag gamla. Biograferna gör sig nämligen redo för att återigen invaderas av superhjältar.
Jag hatar inte superhjältegenren. Tvärtom anser jag att "The Batman" (2022) är den bästa versionen av fladdermusantihjälten sedan Tim Burtons "Batman returns" (1992), vars atmosfär hade en egen dragningskraft. Tyvärr är inte resten av DC Comics så kallade "utökade universum" lika underhållande. I närminnet finns en rad mediokra ("Aquaman") eller rent fruktansvärda ("Batman v Superman") filmer.
Konkurrenten Marvels tidiga filmer har en särskild plats i mitt hjärta ända sedan jag såg "Iron man" på premiärdagen 2008. Det var mitt första biobesök i New York. Kanske var det på 14th street? Publiken gick i alla fall helt bananas. Jag, och min vän Nils som var med på resan, såg hur vårt nördiga fritidsintresse förvandlades till populärkultur, även om vi då inte hade någon aning om magnituden.
Sedan "Iron man" blev Marvels flaggskepp har superhjältegenren dominerat biograferna medan mainstreamfilmer för vuxna har blivit alltmer marginaliserade. Men nu börjar det gå trögt. Marvels "fas fyra" fick publiken att kväva gäspningarna, inte minst under "Thor: Love and thunder" (2022). "Fas fem" har inletts med en ny "Ant-man" som har knuffat fansen närmare en mer permanent trötthet.
Men det finns också ett annat problem med affärsmodellen, och det är när enorma blockbusters – som i sin tur bär upp hela produktuniversum, med tillhörande tv-spel och spin-off-produktioner – blir beroende av en stjärna med stora kontroverser kopplade till sitt namn. Så är fallet med Ezra Miller, som spelar huvudrollen som blixtsnabb hjälte i DC Comics kommande "The Flash". Han har blivit anklagad för grooming samt psykisk och fysisk misshandel. Därav en hel del våld mot kvinnor. Miller ska ha tagit strypgrepp på en kvinna på Island och påstås ha kastat en stol i ansiktet på en annan på Hawaii.
Enligt flera rapporter har Ezra Miller levt i en sektliknande familjesituation på en gård i Vermont, med sig själv installerad som en vapenbesatt Messias-figur tillsammans med en mamma och hennes tre barn. Det var i Vermont som Miller blev arresterad efter att ha gjort inbrott och stulit alkohol av en granne.
Branschpressen spekulerade i om den skandalomsusade megasatsning "The Flash" skulle skrotas av filmbolaget Warner Bros. Discovery i likhet med "Batgirl" som i fjol kastades i papperskorgen i en omorganisering. Men bolaget verkar säkra på att "The Flash" är av så hög kvalitet att den kan övervinna eventuella kontroverser. James Gunn, regissören till "The Suicide squad" och serien "Peacemaker" – som nyligen tog över som chef för DC:s nya superhjälteuniversum – menar i en intervju att "The Flash" är "en av de bästa superhjältefilmerna som någonsin gjorts". Nu satsar man på biopremiär i juni.
Ezra Miller har bett om ursäkt offentligt och lovat att skaffa hjälp för sin psykisk ohälsa. Men frågan är om det kommer att räcka. Eller om kontroverserna tvärtom kan hjälpa filmens marknadsföring. Kanske kan skandalerna locka biopublik med ett löfte om en mörk reboot? Storyn är långt ifrån över. Det återstår att se om bygget av superhjältar står stadigt när det blåser eller om det rasar som ett korthus.