Adjö digitala nödlösningar – 1 juni skådar jag mörkret

Solen skiner, naturen grönskar, smittan sviktar – men det som lockar mest just nu är att vända allting ryggen och gå in i ett mörkt rum 1 juni.

1 juni är det dags att kravla sig ur streamingsoffan och se film så som den egentligen ska ses: på bio.

1 juni är det dags att kravla sig ur streamingsoffan och se film så som den egentligen ska ses: på bio.

Foto: Amir Nabizadeh / TT

Krönika2021-05-22 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många gånger har jag skrivit om "digitala alternativ" eller "digital version" sedan mars 2020? Under pandemin har det varit utvägen för mycket kultur och nöjesliv. Men hur många digitala alternativ vill vi ha? Hittar publiken till allt? 

Dansens vecka i Östergötland blev digital. Jag försökte titta ett par gånger, men upptäckte att föreställningarna bara strömmades vid vissa tider. "Rättighetsfrågor", angavs som skäl, och då handlar det om musiken man dansar till. Men enligt Stims regler måste en låt spelas 5000 gånger på Youtube innan man behöver betala kompositören för upphovsrätten. Man kanske hade kunnat låta inslagen ligga kvar på nätet några dagar, utan att överträda den gränsen? 

Kulturveckan i Linköping hade motsatt strategi. Där fanns en del tillgängligt redan innan veckan startade och mycket går att se fortfarande. Jag gjorde några nedslag här och var. Tittade på Hasti Radpours bilder från Tours i Frankrike. Såg lite på Simply Deads konsertfilm. Klickade mig rastlöst genom Cirkus Prütz förinspelade konsert.

Östgötateatern erbjuder radioteater, godnattsagor, diktuppläsning på originalspråk, cookalong i bygdegårdar... men deras digitala utbud konkurrerar med hela det övriga utbudet. Jag prenumererar på tre strömningstjänster. På SVT Play kan man se långfilmer gratis. Cineasterna erbjuder en hel ocean av film för alla som har lånekort. Senaste fyndet: Alf Sjöbergs filmatisering av Strindbergs "Fröken Julie", vinnare på filmfestivalen i Cannes 1951. En visuell fest, så långt från filmad teater man kan komma. 

Ska ett digitalt alternativ konkurrera med alla filmer och tv-serier som finns ett fjärrkontrollklick bort krävs något extra.    

En kollega berättar att hon brukar se på Kungliga operans digitala föreställningar. Tack vare pandemin kan hon se opera hemma i Linköping, och med stor andakt: "Då är inga snacks tillåtna!" 

För min del har pandemin tvingat artister jag gillar att ställa in turnéer och uppträda på nätet i stället. Brittiska artisten Gary Numan spelar sällan i Sverige – men 17 juni gör han en digital konsert för fans i hela världen. 

Då tänker jag sitta hemma och titta. Men snart säger jag adjö till alla digitala nödlösningar och pandemisurrogat. I onsdags kom nyheten: Filmstaden öppnar igen 1 juni, med ett precis lagom stort utbud av nya filmer. 

Ni hittar mig där.