Magnifikt men snäll gatukonst

"48 timmar" Street Art på Östergötlands museum

Monumentalväggen. Femton masonitmålningar sammanställda till en storskalig helhet.
Varje deltagare målade utifrån var sitt ord från ett Pollock-citat.

Monumentalväggen. Femton masonitmålningar sammanställda till en storskalig helhet. Varje deltagare målade utifrån var sitt ord från ett Pollock-citat.

Foto: Johnny Gustavsson

Konstrecension2015-10-04 06:00

Linköping

Pågår till 12 december

Hela Westmanhallen på länsmuseet är fylld av konstformerna graffiti och gatukonst. Scenografiskt är det en snygg utställning. Snygg men inte så stygg. Visuellt magnifik men ganska snäll. Lite mera stygg hade den fått vara. Lite mera busig, rå och provokativ hade varit uppiggande.

Initiativet från museets sida är vällovligt, att både starta ett uppsökande projekt och att arrangera en kurs i graffiti i de egna lokalerna.

Motsägelserna i allt detta är mycket intressant att diskutera och reflektera kring. Gatans otyglade och anarkistiska kultur inbjuds och får tillträde till en finkulturell institution. Men vänta nu. Hur många av kursdeltagarna är äkta gatukonstnärer? Inte många, några enstaka. De flesta medverkande är intresserade amatörer i olika åldrar. Jaha, det är därför det blir så välputsat och välansat. Gesterna härmas men den råa vitaliteten försvinner någonstans på vägen.

All heder åt projektledare samt kursledarna Julius Nord och Joakim Andersson som är genuina gatuartister. Givetvis är det bra att deras kunskaper och tekniker lärs ut. Fasar fastighetsägarna för detta? Blir det mera graffiti på stan nu, kanske de undrar. Men det finns väl legala väggar?

I Linköping finns visst bara en laglig vägg, i Kallerstadtunneln. Dags att skapa flera legala ytor åt gatukulturens gestaltande konstformer. Språket är spännande och har något väsentligt att säga om vår tids olika uttryck.

Utställningen är didaktiskt lärande och pedagogisk med olika stationer. Här får vi lära oss det mesta om tags, graffitins blockbokstäver, wheat paste, stenciler, schabloner. Det verkar kul alltsammans. Även viktiga händelser i den moderna gatukulturen presenteras på en tidslinje.

Det finns något sympatiskt i den demokratiska, kommunikativa och delvis kollektiva graffitikulturens grundattityder. Man lär av varandra, diskuterar, målar gemensamt. Inte fullt så högspänt och pretentiöst som i den investerande finkulturella konstkulturen.

Ett spännande exempel på detta är verket ”ALLA PÅ ALLA”, där deltagarna målar på varandras målningar, allt i gråskalans rika nyanser.

På motsatta väggen åt öster finns utställningens mest grandiosa och fullmatade skapelse. Med utgångspunkt av ett citat från action painting-konstnären Jackson Pollock har 15 stora bokstavsmålningar sammanställts till en maffig och fungerande helhet i gult och rött.

Javisst, det finns kraft och energi i denna ambitiösa utställning, som ingår i Street Art Academy.

Utställningen invigs av regissören och skribenten Stina Oscarson söndag 4 oktober kl 14.

Street Art Academy LKPG

Startade hösten 2013. Första året dominerades av uppsökande verksamhet på fritidsgårdar. Därefter startades den ettåriga kursen som resulterat i utställningen ”48 timmar”. Projektet har stöd av Statens kulturråd, Folkuniversitetet och Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!