Ljungs slott, Ljungsbro
Utställningen pågår tilll 9 augusti
I år har konsten flyttat in ordentligt i Ljungs slott i ett eget gallerirum. Tidigare år arrangerades sommarutställningar i ett intilliggande magasin. Miljön har inspirerat Mats Nordenhed. Han har som utgångspunkt slottets vattentorn, vars former och färger transkriberats till målningar och objekt. Den största målningen av tornet är så kongenial med utställningsrummets patinerade interiör att färgspråket överensstämmer och samspelar med varandra. Målningen expanderar ut över väggens slitna ockratoner och ljusblå tonfält.
Värt att också notera är den konsthistoriska poängen med utvikt bildperspektiv, dvs. motsatsen till renässansens centralperspektiv som 1900-talets modernism kämpade med att bryta ner.
I samma anda via objekten arbetar konstnären vidare med torntakets triangelformade fyrfält, som utvecklas till femhörningar. Strävan att bryta sig ur måleriets platta bildyta har pågått lika länge som det förstnämnda.
Det finns alltså en medveten konsekvens i Nordenheds arbeten. Samtidigt pågår en ganska rå och oborstad färgbehandling en bra bit ifrån estetiskt finlir och snobberi, vilket kan upplevas som ganska befriande.
Estetisk och subtil är däremot fotografen Daniel Björkert i sina originella skildringar av växter och fåglar. Vid första snabba anblicken ser de små, grå bilderna ut som oansenliga grafiska verk. Men det är mödosamt processade bilder via gammaldags storformatskamera (4x5 tum), handpålagda emulsioner etc. En utgångspunkt har varit hans farmors herbarium, den andra uppstoppade fåglar från Norrköpings Naturarium.
Resultatet blir små upplagor av mjukt poetiska och sepiatonade bilder som ger mer av magi och mystik än torr dokumentation. En liten Ägretthäger ser ut som en liten punkare med borstigt hår. Som kontrast framstår en duvhök likt en farlig dödsbringare ur senaste filmen Hobbit: Femhäraslaget från Tolkiens bok Bilbo.
Måleri, objekt och fotografi fungerar bra tillsammans i galleriets mättade och kulturhistoriska atmosfär från bedagat 1770-tal. Samtidskonsten behövs som aktivt verkningsmedel för att hålla historien levande. Må detta sommargalleri fortsätta länge leva. Östgötaslätten kräva dessa drycker.