Frejdigt, fint och filosofiskt

Erik Hårdstedt, Vadstena konstgalleri

”Värme på väg till dig”, fågelperspektiv och stiliserad abstraktion av Erik Hårdstedt.

”Värme på väg till dig”, fågelperspektiv och stiliserad abstraktion av Erik Hårdstedt.

Foto:

Konstrecension2015-08-11 06:00

Akvareller

Visas till 30 augusti

Akvarellmåleri är något av ögonblickets konst. Poetisk precision och snabb tveklöshet är en tillgång. Det går inte att ändra, skrapa bort eller lägga på nya lager som i olje- och akrylmåleri. De flesta riktigt drivna akvarellister som Lars Lerin eller Morgan Johansson planerar givetvis sitt arbete med förlagor och detaljstudier. Hack i häl ligger Erik Hårdstedt med sin bakgrund i Göteborgs konstliv.

Han är också handaskicklig och har ofta intressanta bildidéer. Han kombinerar upplevelser från resor till exempel i Indien med närstudier, stilleben av vardagsting, byggnader och miljöer. Några av de bästa akvarellerna heter ”Bioreklam i södra Indien” och fågelperspektivet i den lätt abstraherade ”Värme på väg till dig”.

Men ibland kan det bli för mycket. Fantasin och den frejdiga arbetslusten skenar iväg med överlastade och plottriga verk som till exempel ”Skogsfest”, en vildsint klipp- och klistraprodukt. Eller den löst påhängda da Vincis "Mona-Lisa" i ett stort flodlandskap. Men som kontrast landar Hårdstedt i många fina målningar från sin egen vardag på landet, det suveräna ateljéhuset i Uddebo, söder om Borås och öster om Göteborg. Hela serien ”När och fjärran” med 16 bilder med reseintryck och hemmavardag fungerar också mycket bra.

Man slås av konstnärens allsidiga aptit på livets och verklighetens uppenbarelseformer. Här finns en levnadslust, humor och glädje inför den visuella världen – parat med en egen sökande filosofi efter inre värden. Undertexter som kan förnimmas som aningar och antydningar men som tack och lov aldrig proklameras, mera viskningar än rop.

Erik Hårdstedt

Född 1979 i Borås.

Utbildning: S:t Sigfrids folkhögskola, Bild och kulturlinjen 1998­–1999, Göteborgs konstskola, målerilinjen 2000­–2003.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!