Riina Kauppi målar med tyg

"Min önskan var att måla med tyg", säger Riina Kauppi. Och det är precis vad hon har gjort. Nu ställer hon ut på Hemslöjden i Linköping.

Riina Kauppi ställer ut textilintarsia på Hemslöjdsgalleriet i Linköping. Utställningen pågår till 5 juni.

Riina Kauppi ställer ut textilintarsia på Hemslöjdsgalleriet i Linköping. Utställningen pågår till 5 juni.

Foto: Fredrik Kylberg

Konsthantverk2021-05-05 19:00

En gräsand kommer flygande inne i Hemslöjdsgalleriet. Dess fjäderdräkt skimrar i grönt, lila och – jeansblått. 

– Jag använder ulltyger, begagnade jeans, spillmaterial från andras projekt och fynd från loppisar. Jag gillar att experimentera med olika tyger och hållbarhet är en viktig fråga för mig, berättar Riina Kauppi. 

"Från det vardagliga" heter hennes utställning, och titeln sammanfattar både var hon hittar sitt material och vad hon vill skildra i sina bilder: hur vardagen förändrats av pandemin.

– Vi kan inte resa, jag kan inte komma hem, säger Riina Kauppi som kommer från Esbo i Finland. 

– Pandemin ändrar allt, så vad ska man göra i stället? Man kan promenera längs Stångån, men ser man omgivningen eller längtar man bara någon annanstans?

Idén till bilderna med sjöfåglar hittade hon vid Stångån. 

– De ser så gulliga och oskyldiga ut, säger Riina Kauppi som funderar kring om vi verkligen ser änderna i staden, och bestämde sig för att rikta sin spotlight mot dem.

Hon bygger sina bilder genom att skära till och sammanfoga tygbitar. Textilintarsia kallas tekniken, det ser ut som ett pussel av tygbitar i olika färger, former och storlekar. Ibland lägger hon till inslag av applikation, genom att sy på saker ovanpå intarsian, och broderi. Det är lekfulla och uppfinningsrika bilder.

– Stilen är ganska rolig, så jag hoppas att betraktaren får glädje, säger Riina Kauppi, som kommer att leda en kurs på hemslöjden i november där hon lär ut sin metod.

Svenska fick hon lära sig när hon kom till Linköping 2015, för den skolsvenska hon läste hemma i Esbo satte inga spår. Flytten gick hit när hennes make fick jobb som dataingenjör. Riina läste konstlinjen på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa, och därefter Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet på LiU. 

Hon var inställd på att måla, men upptäckte textilintarsian på LiU, och fastnade för den. 

– Det känns bra i själen att jobba med den här tekniken, säger Riina Kauppi.  

Tillsammans med slöjdkollegan Alice Brengdahl har hon gjort ett stort schackspel som finns i studenthuset på campus Valla och de har nya samarbeten på gång. De har just fått ett stipendium på 50 000 kronor från Region Östergötland till det gemensamma projektet "I mötet mellan metall och textil". 

Förhoppningen är att hon en dag ska kunna leva på sin konst. 

– Jag är bara i början, men det är målet, säger Riina Kauppi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!