Skateboards målas för att hjälpa våldtäktsoffer

Har du varit i en skejthall någon gång? Och vad finns egentligen på väggarna? Street art naturligtvis.

Konstnären Niclas G Thalberg driver Art gallery i Linköping.

Konstnären Niclas G Thalberg driver Art gallery i Linköping.

Foto: Catrin Villaume Fägerstrand

Konst2023-03-15 19:00

I alla fall om familjen Larsson får råda. Sedan över tjugo år driver Micke, Roland och Marianne anläggningen Hangaren Sportcenter i Ryd, Linköping. Kopplingen mellan skejtandet och konsten har funnits ett tag. Genom åren har familjen anlitat olika graffiti-målare för att utsmycka hallen. Redan 2011 var världsberömde skejtaren Tony Hawk på besök. Resultatet blev bland annat en fotoutställning om skejtkulturen.

– Snart fick vi en idé om att skapa en utställning. Graffitti och gatukonst får ofta en negativ klang, något som förstör, men street art är mer än ”tags” och klotter, säger Roland Larsson.

undefined
Niclas G Thalberg tillsammans med Roland, Micke och Marianne Larsson som driver Hangaren Sportcenter med bland annat en skejthall i Ryd, Linköping.

Sagt och gjort. Fem konstnärer har målat skateboards med olika motiv. Gemensamt för alla är samarbetet med Novahuset som erbjuder stöd och rådgivning till personer som blivit utsatta för sexuellt våld. Alla skateboards auktioneras ut och pengarna går direkt till Nova.

– Ja, det här var ett annorlunda och kul uppdrag. Varken jag eller någon annan av de inbjudna konstnärerna hade gjort något liknande, berättar Niclas G Thalberg som numera försörjer sig på sin konst och driver Art gallery i Linköping där utställningen visas.

Louise Hävre, Eva Thorén, Suvi Sivula, Niclas G Thalberg och hans fru Ann Granstam Thalberg har olika ingångar i arbetet som visas på galleriet med start 18 mars.

undefined
Ann Granstam Thalbergs skateboard ”Eir” (främst) fick sin titel efter läkekonstens gudinna. Visbyfödda Eva Thorén nappade direkt på projektet och målade ”Vandring genom husen” på sin skateboard.

Louise Hävre såg ungdomarnas resa in i vild, snårig mark på dagen och genom stadens gator om natten. Gotlandsfödda Thorén har målat under titeln ”Vandring genom husen” och nog spårar betraktaren Visbys medeltida arkitektur. Suvi Sivula har inspirerats av ett pärlarmband och tankar om att olika personer kan skapa något fint tillsammans. Ann Granstam Thalberg är socionom till vardags och träffar många av Novahusets unga personer. I utformningen av sin skateboard pekar Ann på läkandets kraft. Titeln blev ”Eir”, läkekonstens gudinna. För maken Niclas är skapandet alltjämt ett sätt att komma vidare ur mörka passager.

– Genom min konst har jag lärt mig att se det vackra i livet och jag gör det med min egen teknik som jag kallar "treorism". Den ger ett 3D-djup med svävande effekter, förklarar Niclas och visar ett av sina verk.

– Vi har fler samarbeten på gång i Hangaren. Jag kan bara avslöja lite. Live-musik, avslutar verksamhetschefen Micke Larsson med ett hemlighetsfullt leende.

"En resa genom street art" visas på Art gallery i Linköping den 18 mars till 2 april. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!