Just nu visas de åtta grafiska blad som finns i museets samlingar. Det görs tillsammans med en rad skulpturer och konsthantverk vars upphovskvinnor och män tagit intryck av konstnären på olika sätt.
De flesta av oss har väl någon relation till storheten. "Jag är ju ingen Picasso!", kanske någon utbrister i frustration över egna tillkortakommanden på målarduken. Och vem drömmer inte om att spika upp en målning av den berömde där hemma på väggen? De flesta nöjer sig med att njuta av Picassos fantastiska konstverk på museer. Nu har du alltså chansen.
Picasso blev en av modernismens stora förgrundsgestalter och han har banat väg för nya sätt att se på världen genom sitt sätt att gestalta den i måleri, skulptur, keramik och grafik, men även i poesi och teaterdekor. Till de återkommande motiven hör akrobater, harlekiner, mytologiska figurer, kvinnobilder och kärleksgrupper, men även krigets och terrorns fasor.
De åtta grafiska bladen som nu visas tillkom under en mellanperiod i konstnärens liv. Picasso gjorde sitt allra första grafiska verk när han var arton år. Sedan fortsatte han att arbeta med grafiken parallellt med sin övriga produktion under hela sitt konstnärskap. Han sista grafiska sviter var starkt erotiskt färgade.
Hur har de åtta bladen kommit till Norrköpings Konstmuseum? Lite då och då är svaret. Flera har skänkts och några har köpts in, ett efter ett under tidsperioden 1938-1970.
– Det fanns en tid då Picasso fortfarande levde och hans konst var möjlig att köpa. Han var ännu inte så dyr. Det lite luriga är att man har tryckt Picasso efter hans död. Den kände konsthandlaren Ambroise Vollard köpte nämligen plåtarna av konstnären och därmed fortsatte tryckningen och försäljningen, säger Kristina Arnerud Mejhammar som är curator för samlingspresentationen.
Det finns ett antal hyllmeter konstvetenskap att kontemplera över, men vill man snabbt iklä sig rollen som uttolkare av Picassos grafiska verk kan man förbereda sig genom att tänka i några av följande motivgrupper: konstnärens egen ateljé och ett antal kvinnor, antikens mytologi och Bibeln, nymfer, fauner, minotaurer och andra sagoväsen - ofta i kärlekskamp, vilda tjurfäktningar, cirkusartister och inte minst erotiska kärleksscener.