Med bl a Camilla Akraka, Peter Johansson, Rickard Daun, Ann De Geer och Lars Hoffsten
Pågår till 5 oktober
Skäggetorp är inte bara mångkulturellt med över 30 olika språk. Stadsdelen är också mångbottnad och motsägelsefull. Vid sidan av rapporteringar om gängbråk, upplopp, bränder och dödskjutningar pågår och påbörjas olika utvecklingsprojekt. Ett av dem handlar om barnen och deras språkutveckling. Med hjälp av bilder, konst, samtal och eget skapande vill man utveckla barnens kunnande.
Ateljé Passagen öppnar nu filial intill biblioteket. Samtidigt invigdes i torsdags kväll en helt ny professionell konstutställning inne i biblioteket.
– För att förändra måste man våga bryta mönster, sa Lars-Ove Östensson, Konsthallen Passagens chef, vid invigningen.
Tillsammans med alla förskolor i stadsdelen har ateljé Passagen och biblioteket nu startat ett omfattande samarbete. Som stimulans visas elva konstverk av åtta professionella konstnärer. En av dem är afrosvenska Camilla Akraka som också har en stor utställning i Passagen. Temat för utställningen är identitet. Hon är född 1968 i London av svensk mor och pappa från Nigeria. Därför faller det sig naturligt för henne att arbeta konstnärligt med komplexiteten kring dubbla identiteter.
Bland de övriga konstnärsnamnen kan nämnas Christina Wassberg, Lars Hoffsten, Ola Åstrand, Leif Elggren, Rickard Daun. En stor klassisk, satirisk bild av Peter Johansson med sig själv under en stor röd dalahäst spanande mot framtiden väcker uppmärksamhet. Han var nyligen utsatt för en hotattack av Hell´s Angels i ett Malmögalleri. Som konstnär har han alltid arbetat kritiskt kring frågor om etnicitet, ”det svenska” och problematiserat ämnet med ständiga variationer.
Utställningens kvalitet och urval är genomfört på ett utmärkt sätt av Passagen. Bildkonsten är relevant och aktuell i sammanhanget och kan ge upphov till många bra samtal. Även om miljön är lite rörig och väggfärgerna fel, så är det ändå bättre att konsten syns på olika platser i staden.
Under processen fram till i dag har kontakten mellan ateljé Passagens engagerade bildpedagog Randi Leirnes och bibliotekarien Helena Eklund varit särskilt betydelsefull. Båda hade tidigare oberoende av varandra arbetat med bilder i samtal med barnen. Det är mycket lättare för barn med olika kulturell bakgrund att öva språk och samtala kring bilder, än att omedelbart läsa på det främmande språket.
Förskolepersonalen i Skäggetorp har genomgått kortare Reggio Emilia-utbildningar. Språk och bildskapande ingår här som viktiga fundament. Det finns fler än 16 olika förskolor i stadsdelen och de har ett mycket välutvecklat nätverk. Samtliga förskolebarn besöker biblioteket och möter nu en ännu offensivare satsning.
– De goda krafterna måste nu komma till uttryck, betonar Mikael Gustavsson, förskolepedagog och ansvarig för språkuvecklingsprojektet som ingår i ett övergripande tema ”Vårt Skäggetorp”.
Man känner sig frestad att tala om att det pågår ett slags ”motståndets estetik” i området. Konst, kultur och samtal som kontrast till konflikter och våld. Och man börjar med barnen.