– Jag är så glad att känslan kommit tillbaka, jag har börjat måla igen.
Claes Fahlgren har en gedigen konstnärsbakgrund och är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har bland annat ställt ut i Stockholm, Malmö, Norrköping och Linköping. Efter att ha varit verksam några år upplevde han att ekonomin blev svårberäknad utifrån utbetalade klumpsummor vid varje utställning.
– Även om det gick bra, var inkomsten svårplanerad. Jag behövde ett extrajobb och en mer stabil ekonomi.
Claes började undervisa på Lunnevads folkhögskolas konstlinje utanför Linköping och flyttade från sin dåvarande bostad i Malmö tillbaka till Östergötland. Därefter undervisade han på Kungshögaskolans estetiska program i Mjölby, vilket med tiden blev mer insatser kring problemlösning än själva undervisningen.
– Det var tungt och tog död på all skaparlust, men jag fortsatte ändå till viss del med måleriet. Det var dock jobbigt och gick trögt, min konst blev allt sämre. Det var svårt att erkänna att det kändes fel eftersom jag hade lagt ner mycket tid på utbildning och utövande.
Det ledde till en sjukskrivning som varade i två år. Claes tog därefter avstånd från konsten och började jobba som fastighetsskötare och sedermera fastighetsvärd, i Mjölby.
När fick du tillbaka skaparlusten?
– Det här är tio år sedan och när jag träffade min sambo Bettina vände allt. Jag ritade och byggde också vår gemensamma ateljé på tomten och fick tillbaka lusten genom att göra någonting helt annat än att måla. Det var en otroligt viktig vändpunkt, en väldigt bra terapi att jobba fysiskt.
Claes skissar och bygger på familjens hus och arkitektur är ett nyfunnet intresse. Han hämtar även mycket inspiration från hus och dess former till måleriet, men främsta från andras konst.
– Det är andras konst som ger mig lust till att jag göra egen konst. Just nu tittar jag mycket på bland annat den tyska konstnären Hermann Glöckner som gjort mycket abstrakt konst. Jag blir även inspirerad av arkitektur och dess abstrakta former. Mitt måleri är just nu som "gammal modern konst", vilket ändra sig snabbt.
Claes Fahlgren beskriver att han börjat måla på ett nytt sätt. Han har mindre tid till måleriet vilket har lett till ett större och mer explosivt sätt att arbeta.
– Det måste gå snabbt och vara roligt. Tidigare ville jag berätta en historia, analyserade mycket och måleriet tog lång tid. Det var beräknat, noggrannt och åtskruvat. Jag vände och vred på allt som om det vore en C- uppsats.
Claes beskriver att hans tidigare mål med en utställning var att använda ett enda uttryck men att han nu kan göra enskilda målningar. Han drar parallellen till musik och att släppa separata singlar istället för ett sammanhängande album.
– Jag behöver inte längre låsa mig vid ett uttryck med exempelvis tio liknande målningar på en utställning. Jag kan jobba med olika uttryck och separata verk.
Hur känns det att ställa ut på Passagens konsthall i Linköping?
– De ringde och frågade om jag börjat måla igen. Jag blev glad och tog chansen, det är första utställning på lång tid, säger Claes.
Utställningen "5+5" är fem konstnärer från Östergötland och fem från Småland. Den skulle ha öppnat i augusti, blev framflyttad till november och nu till 13 december. Utställningen visas så länge digitalt på Passagens facebooksida, men konsthallens chef, Lars-Ove Östensson, har ändå en ambition att de ska kunna visa utställningen i fysisk form.