Inbjudan: Följ med till Antarktis

Konstnären Leif E Boman från Linköping har blivit inbjuden att delta i en expedition till Antarktis. Om han kommer att sätta sin fot där är osäkert, men material från kontinenten ska bli grunden för en ny utställning i Paris.

Leif E Boman. I sina projekt arbetar han ofta i gränslandet mellan vetenskap och konst.

Leif E Boman. I sina projekt arbetar han ofta i gränslandet mellan vetenskap och konst.

Foto: Gustav Borg

Konst2017-02-09 16:14

I slutet av januari lämnade en internationell forskningsexpedition staden Punta Arenas i Chile. Det övergripande målet för teamet är att undersöka hur strömmarna från de kalla vattnen runt Antarktis hjälper till att motverka den globala uppvärmningen. Forskarlaget, som reser med den engelska isbrytaren James Clark Ross, tittar bland annat även på marina bakteriers förmåga att binda koldioxid, en egenskap man tror kan dämpa växthuseffekten.

Leif E Boman har bjudits in av oceanografen Diana Ruiz Pino vid Pierre och Marie Curie-universitetet i Paris. Som en av ledamöterna i FN:s klimatpanel delade hon 2007 Nobels fredspris med Al Gore.

– Hon har ett vädigt stort intresse av att jobba med konstnärer, och bjöd in mig eftersom hon nog såg en koppling till mitt arbete med jordar från världens länder, säger Leif E Boman.

I många projekt rör han sig i gränslandet mellan vetenskap och konst, ofta med material som hämtats från olika platser runtom i världen. Projektet ”Origin of life – living origin” bygger till exempel på jordprover från 196 länder. Med hjälp från Linköpings universitet hittade han sedan en metod för att utvinna ljud ur jorden, vilket i sin tur ledde vidare till nya projekt.

Nu är tanken att material från Antarktis – som sand och lera från havsbotten, vatten från havets olika nivåer och mikroorganismer – ska bli utgångspunkten för ett konstnärligt projekt med koppling till expeditionen.

På grund av andra åtaganden har Leif E Boman ingen möjlighet att själv följa med på resan. Eventuellt kan det bli aktuellt med ett kortare besök på fartyget. I stället ska forskningsteamet samla på sig material som Boman får ta del av när expeditionen anländer till London i mitten av mars.

I sommar ska han samarbeta med forskarna vid Pierre och Marie Curie-universitetet, för att ur det insamlade materialet få fram olika resultat som kan bli grunden för Bomans fortsatta arbete. Mot slutet av året är det meningen att det ska bli en audiovisuell utställning på konstcentret La Traverse i Paris.

– Jag vet än så länge inte riktigt vad jag ska göra, men forskarnas labbtester bygger ju i slutänden på siffror, på ettor och nollor. Dem är jag intresserad av. Med matematiska beräkningar kan jag få fram ljud ur siffrorna, som sedan kan bli ljudstycken. Jag är lite osäker när det gäller vatten, men eventuellt är det också möjligt att få fram färgspektrum och då öppnar sig även möjligheten att göra video.

Leif E Boman

Konstnär, född 1946.

Lever och arbetar i Linköping och Marocko.

Har bland annat ställt ut i Japan, Australien, Kanada, Spanien, Grekland, Chile, Frankrike, Libyen, Sydkorea och Singapore.

Konsthall 7 - vad hände?

Tillsammans med flera andra konstnärer presenterade Boman hösten 2015 planer på en ny konsthall på Floragatan i Linköping. ”Konsthall 7” skulle rymma ateljéer för uppåt tio konstnärer. Men projektet gick i stå. ”Vi fick inte ekonomiskt stöd från kommunen eller Region Östergötland, men jag har kvar min ateljé i huset”, säger Leif E Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!