Henns utställning är en humoristisk och lekfull bredsida åt vårt förhållande till konsumtion, skönhet, mode och varumärken. I Lotta Sjöbergs konkreta hantverk lyser politiska kommentarer i relief. Utställningen blir ett dynamiskt möte mellan långsamt och omsorgsfullt utfört hantverk visavi kvick ironi över nutiden. Hennes dagsverser och ordlekar är lågintensiva slagord mot samhällets och tingens ordning.
Lotta Sjöberg bor i Stockholm och är serietecknare och illustratör. Hon är utbildad på Konstfack och debuterade 2005 med serieboken "Bebisbekännelser". Lotta Sjöberg har sedan dess givit ut en rad böcker och sedan 2009 driver hon också facebookgruppen "Family living – the true story".
Hon uppskattar det långsamma hantverket som ger utrymme för eftertanke och reflektioner i en samtid som värderar snabbhet och effektivitet:
– Det finns knappast något så olönsamt som att brodera. Just därför är broderi det finaste jag vet, säger Lotta Sjöberg.
I sin motivvärld återkommer hon ofta till ämnen som psykisk hälsa, kvinnorollen och moderskapet men också klädindustrins exploatering av de hantverk som traditionellt utförs av kvinnor.
– Mina döttrar började sminka sig tidigt och numera är de mycket skickliga på att lägga en vacker make up. Det är en konstform, men liksom med broderi, virkning och stickning kan man inte ta särskilt mycket betalt för hantverket som därmed nedvärderas.
Numera finns en genre som kallas "Comics craftivism" som rör sig någonstans mellan serietecknande och den växande craftivism-rörelsen. Garngrafitti, broderade budskap på stan och stickade kläder på skulpturer är sådana exempel genom vilka upphovskvinnorna och männen ger värme, färg och budskap till det offentliga rummet. Bilderna delas via sociala medier och konstformen sprids i en sorts aktivistisk anda. Gerillavirkningen och garngrafittin blir liksom Sjöbergs utställning effektfulla kommentarer till rådande kommersialisering och massproduktion:
–Ett enda broderi kan spridas över hela världen med sitt budskap, helt utan ekonomiska intressen, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum och ansvarig för utställningen som pågår 29 april – 1 oktober 2023.