Han är en av Sveriges främsta glaskonstnärer

Kärlekshistorien mellan sydöstra Småland och det gnistrande, vackra glaset har pågått länge, ända sedan sjuttonhundratalet. Micke Johansson, som tillhör toppskiktet av svenska glaskonstnärer, är en av de som ser till att historien fortfarande frodas. Nu visas hans verk i Linköping.

Glasmästaren MIcke Johansson med två av sina skulpturer.

Glasmästaren MIcke Johansson med två av sina skulpturer.

Foto: Sievert Sjöberg

Konst2022-11-12 20:30

Det började redan i unga år, under uppväxten i den lilla orten Flerohopp i södra Småland. Micke Johansson var inställd på att ”gå den långa vägen”, som inleddes i och med att han som sextonåring anställdes vid Orrefors glasbruk. Efter åtta år, vilket är en jämförelsevis kort tid, blev han glasblåsarmästare. 

Ulrika Hydman-Vallien fick upp ögonen för honom och föreslog att han borde söka ett stipendium vid Pilchuck Glasschool i USA. Hos mästarna där fick han klart för sig att det går utmärkt att som blåsare producera egna unika konstglasalster. I Sverige är det vanligt att en glaskonstnär presenterar förslag och skisser till verk som sedan utförs av glasblåsare.

I det lilla glasbruket Pukeberg fick Micke Johansson lite senare anställning som mästare. Tjänsten innebar att han fick arbeta mycket mer efter eget huvud än han fått på Orrefors. Resultaten gjorde att han började fundera på att starta en egen verksamhet. Han hade lärt känna den berömde glasblåsarmästaren Wilke Adolfsson, som hade en egen hytta i samhället Orrefors. Han var på gång att pensionera sig. En holländsk glaskonstnär var intresserad av att köpa inventarierna. 

– Men jag bestämde mig i sista stund för att köpa utrustningen av Wilke. Du skulle ha sett hans breda leende när han förstod att hans hytta skulle bli kvar i Småland, säger Micke Johansson.

Den gamle mästaren tipsade om en plats, Sulabacken i Örsjö, dit verksamheten kunde flyttas. Den ligger bara en halvtimmes bilväg från orten där Micke Johansson växte upp. Bitarna föll på plats. Nu är hyttan sedan länge etablerad, med glasshop som är öppen året runt. 

Micke Johansson har alltid en assistent som hjälper till och samtidigt utbildar sig. De brukar stanna i tre år och sen dra vidare och antingen öppna eget eller börja på något glasbruk i en trakt där de vill slå ner sina bopålar. Och han har mycket att lära ut. Pilchuck Glasschool anlitar honom som lärare.

I hyttan i Örsjö tillverkas unika skulpturer och andra unika glasobjekt, men även bruksglas.

– Jag vill att alla ska kunna köpa nånting när de kommer och hälsar på. Också pensionärer som inte har det så gott ställt.  

Micke Johansson glasskulpturer visas på Saabs Konstförening fram till den 27 november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!