Jurybedömd höstsalong med konst och konsthantverk
Pågår 28/9-11/1 2015
Nu är det tredje gången gillt. Vart tredje år har den har varianten av salong arrangerats. Förr i tiden fanns vårsalongen i decennier. Sedan blev det ”Mönstring” under en period med ett mycket begränsat urval av konstnärer. Men nu är det bredd och mångfald som gäller.
Över 700 verk med konst, formgivning, konsthantverk och slöjd hade lämnats in till årets jurybedömda salong. Sammanlagt 273 verk har valts ur och presenteras nu av arrangörerna Östgöta konstförening, museet, Skådebanan och Hemslöjden.
Det är minst sagt fullmatat med ett överdåd utan like i Westmanhallen. Man kan bli både matt och upplivad för mindre. Vän av sparsmakad minimalism kanske upprörs, får framfall och vänder på rampen. I stället kan man ge utställningen lång tid, upptäcka den ordnande estetiken i hängning och placering samt gärna återkomma flera gånger. Inte minst när mörka november knackar fram dystra ångesten ur ryggkotorna kan man här få visuella vitaminer och uppleva glädje inför all den produktiva, lustfyllda konstnärliga och hantverksmässiga kraft som finns i region Östergötland.
Sammanlagt kan man glida runt mjukt mellan allt som skapats av 189 konstnärer och konsthantverkare. Alla uttrycksformer är samlade ”under samma tak”, som är idén till det hela. Det här är lika bra som Liljevalchs vårsalong, möjligen med den skillnaden att fräcka uppstickare och skandalösa provaktioner saknas i det betydligt snällare Östergyllen.
Måleri och bild i olika tekniker dominerar helt klart. Här finns maestro Hans Hermanssons enkelt träffsäkra självporträtt på gråpapper, unga målare som Johanna Hoffstens ”Street Scene”, Frida Bengtssons broderibilder och Christofer Dahlbys Chirico-inspirerade gouche med sugande stämning och Julia Edetuns tuschbilder.
Bland glas, keramik och tredimensionella former stannar man gärna till vid Moa Friska 64 små pilgrimsfigurer i stengods. Slöjden har ju en stark ställning i länet både historiskt via Hemslöjden och i nutid tack vare högt kvalificerade universitetsutbildningar. Se t.ex. Viktor Gullbergs handaskicklighet i ett avlastningsbord av björk och valnöt. Och där borta står ett mycket nyskapande och rundböjt ”stolbord” av metall, trä och marmor. Det kan också ses som en skulptur. Textila material har också fått sin plats på salongen, alltifrån bruksting till mode och kläder.
Ja, det finns otroligt mycket att titta på och förundras över på salongen. Många återbesök rekommenderas under den långa utställningstiden.