Frigörelsekamp som imponerar

Susanne Brännström, Niklas Holm, målningar, blandteknik. Galleri Ars Amandi, Mjärdevi. Pågår till 17 juni.

"The last piece" av Susanne Brännström.

"The last piece" av Susanne Brännström.

Foto:

Konst2011-05-26 10:32

Kraftfullt, detaljerat, sökande måleri möter oss i Susanne Brännström och Niklas Holms utställning. De båda har utvecklats inom olika stiltraditioner (sentida modernism och postmodernism) men möts nu i sökandet efter befriat genuina uttryck. Det gäller inte minst referenser till spännande nedslag i konsthistorien.

Susanne Brännströms temperamålning "The last piece", som kan innehålla alltifrån Corbrabruppens formalistiska måleri till Hunterwassers naturundersökningar, är kanske ett varsel om uppbrott. Något som ges eftertryck i hennes subtila vävnadmönster i tuschuttrycket "Negate Spade For". Men redan i "Dog Time" spritter det till i det kompakt genomarbetade uttrycket, och i "Shift" (med vit bakgrund) påminner den flödande skapelsen om så väl japansk grafik som graffiti. I övrigt är det märkligt att det fria sökandet, utanför det traditionella modernistiska måleriet, ofta samtidigt ger uttryck för ett stramt genomkomponerat uttryck i verken.

Detsamma gäller för Niklas Holms akryler och mixed media. Här tilltalas jag främst av "Embrace the Unintelligble", det som alltså kan omfatta just det mest existentiellt ofattbara, nämligen döden. Här förtydligas splittringen, inte bara av de rosaskrimrande organismernas upplösning till dödskallar, utan även av de två bildernas förskjutning. I "The Last Remnant" fördjupas dessa organiska vindlingar till ett litet monster, som innehåller såväl upplösning som naturfragment till förlikning och återuppbyggnad.

Imponerad är jag även av hans stora färgstarka teckenflödande triptyk utan titel, som faktiskt känns orientaliskt berättande - och av hans sprittande piedestal av färg och form.

Hade en intressant diskussion med konstnären här om förhållandet mellan Jackson Pollocks (automatiska) spontanism och hans i själva verket välplanerade skapelser. Det tror jag är i grunden samma problematik som såväl Susanne Brännström som Niklas Holm brottas med i sin senpostmoderna, intellektuella kamp för frigörelse från det traditionella måleriet. Med resultat som i den här utställningen är mycket imponerande.

Till hösten flyttar det kvalitetsfina galleriet Ars Amandii från Mjärdevi till Hunnebergsgatan 5 (vid Hos Rudholms).

LARS-OLA JOHANSSON

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!