En apa som liknar dig

Johan Hjalmarsson: "Att växa som människa". Galleri Kraftverk, Mjölby.

"Positivhalaren". Målning i akryl av Johan Hjalmasson.

"Positivhalaren". Målning i akryl av Johan Hjalmasson.

Foto: Christer Fällman

Konst2014-07-29 07:05

Apor dominerar som motivkrets i Johan Hjalmarssons målningar. Finurliga filosoferingar kring människans olika roller och identiteter infinner sig lätt. En lättsam lek med förklädnader och apan inom oss. Det är som i Povel Ramels visa ”Ta av dig skorna… det betyder att apan i dig har än en framgång rönt”.

Men själva utställningstiteln kan man ju fundera över. Är den ironisk eller på fullt allvar? Lite för välhamrad och färdiglagad kan en sådan titel lätt uppfattas som både pretentiös och smått patetisk. Låt oss i stället förutsätta att den är humoristiskt menad – som många bilder är.

Hela utställningen omfattar 68 nummer och där finns även plats för blommor och andra naturmotiv. Förra gången han ställde ut i galleriet var för 14 år sedan och då hade han sammanställt elva bilder prydligt på rad. Vitaliteten är uppenbart stegrad för denne mångsidige konstnär, bildlärare och musiker. Idérikedomen är likaså på språng framåt.

Som många bildlärare har Johan Hjalmarsson den goda egenskapen att kunna att teckna och komponera bilder. De rent måleriska kvaliteterna med färger som substantiell kropp och materia är ännu inte fullt utvecklade. Färg som sensuell och fysisk närvaro, gärna lite fylligare i flöde och format skulle höja nivån ytterligare.

"Adam". Målning av Johan Hjalmarsson.
"Adam". Målning av Johan Hjalmarsson.
Johan Hjalmarsson

Född 1970 i Skänninge. Utbildning: Konstskola i Falun vt-97 och Konstfacks Bildpedagogutbildning 1997-2000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!