Årets "artists-in-residence", som alltså har en arbetsvistelse vid Rejmyre art lab är Karin Blomgren från Stockholm och Erna Skúladóttir från Island. De båda konstnärerna träffades i Bergen under studietiden och har sedan 2015 gjort flera projekt tillsammans. Den installation som invigs idag har titeln "Retention" (bevarande, kvarhållande). När vi träffar dem har de båda konstnärerna, som tillbringat fyra veckor i Rejmyre, precis hängt upp en stor duk med plaströr på en byggnad intill glasbruket med hjälp av en skylift.
– Vi gör storskaliga projekt. Det här är förmodligen vårt minsta, i alla fall när det gäller vikt, säger Erna Skúladóttir och tittar upp mot duken som är över sex meter hög.
Hon berättar att deras verk ofta handlar om landskap och gärna knyter an till en specifik plats.
Installationen är del i det forskningsprojekt vid Rejmyre som heter ”DeTox – Clean It Up”.
– Bakom glasfabriken finns den plats där man fram till 70-talet lade avfall och slaggprodukter. Där finns olika gifter som absorberats av våtmarken. För tillfället är läget stabilt, gifterna är fångade där. Men vad händer om klimatet förändras, som vi vet att det gör? säger Karin Blomgren.
Den installation de gjort skapas med hjälp av regn. En behållare på taket av byggnaden samlar regnvatten som sedan rinner genom plaströren där det finns färg och på så sätt skapas en målning på duken, en målning som förändras över tid.
– Vi vill visa hur vi föreställer oss vad som skulle kunna hända om det plötsligt blev mycket mer regn här, förklarar Erna Skúladóttir.
Några av de gifter som finns våtmarken bakom glasbruket kommer från den process som användes för att färga glaset.
– Därför ville vi använda samma färger som glasbruket är känt för, röd, grön och blå, säger Erna Skúladóttir.
Installationen kommer vara kvar fram till september.
Det andra projekt som idag kommer att presenteras på glasbruket är en performance med titeln “Not for export - as place, as time, as performed philosophy" av Daniel Peltz och Ioana Jucan.
Daniel Peltz, kommer från USA, men bor sedan 2015 i Sverige, medan Ioana Jucan är från Rumänien
Deras verk berättar en slags alternativhistoria för glasbruket och följer ett föremål genom tiden. I den historien kommer ett antal arbetslösa elefanter från Myanmar till Rejmyre.
– När man först hör om elefanterna låter det absurt, men vi visar att det är logiskt, ja till och med oundvikligt, säger Daniel Peltz.
Konstprogrammet på Reijmyre glasbruk börjar lördag klockan 14:00