Årets sista månad bjuder på kontrastrika variationer. Åtminstone när det gäller konstscenen i Östergötland. Stillhet och dramatik.
Konstgallerier och museer är fullmatade med upplevelser. Här finns något för alla. Elegant fashion-foto, rullstolstaxi till lasarettet, dödskallesvärmare och cikador, simhallskonst, äggröra, jubileumsutställning och konsthantverk. Jag fokuserar på de utställningar som är intressanta.
När Vadstena-konstnären Dag Källman brakar in på sjukhus, så skapar han senare vital konst på Galleri Sander i Linköping. Välbesökt vernissage och oljemålningar som spritter av liv, humor och rejäla doser frisk galenskap. Det går att göra konst av allt.
Åtta expressiva målningar och en vild teckning. En av de mest uttrycksfulla målningarna ”I en sal på lasarettet” har fått ge titel till hela utställningen. Sällan har smärtsam, hjälplös skräck och frejdig satir kombinerats så effektivt.
En stackars spattig patient på en sjukhussäng. Snacka om nära-döden-upplevelser! Lungsvulst och hjärtflimmer. Här finns en tradition från 1920-talets Georg Grosz till dagens tecknare som Ulf Lundqvist, Sara Granér och Joakim Pirinen. Samtidigt kan Källman off the record lakoniskt konstatera att han fick en mycket bra vård. Allt för konsten!
Kontrasten kunde inte vara större när man jämför med fashionfotografen Ewa-Mari Johansson på Galleri Blå. En helt annan värld öppnar sig av chic grace och snyggt poserande mannekänger. Haute couture av världsklass i Milano och New York. Stora fotografier, ofta i svart-vitt och exponerade analogt i en Hasselbladskamera.
Ewa-Mari Johansson arbetar mycket professionellt och är ett tungt etablerat namn i modebranschen. Desto intressantare är att hon också nyligen gett ut en liten bok med gatufotografering från Havannas mindre fashionabla kvarter. Noir-stilen påminner om de legendariska fotograferna Henri Cartier-Bresson (1908–2004) och Christer Strömholm (1918–2002).
I sammanhanget är det intressant att Ewa-Mari Johansson är representerad med tre fotografier och en video-intervju i Östergötlands museums stora utställning ”Fashion Exposed”. Här presenteras 100 år av svensk modefotografi med ett urval av de viktigaste namnen. Det är en mycket genomarbetad och skön utställning. Mode som historieskrivning värt att begrunda. Den pågår ända till 29/1 2023.
Parallellt kommer en helt annan utställning att visas i Westmanhallen. Art Lab i Finspång med drygt 10 år på nacken iscensätter en flerfaldig gestaltning av hur glasbruksverksamheten tyvärr också skapat miljöproblem. Därav titeln ”Detox Clean it up”. Här kan vi till exempel se en jättelik slangbella laddad med en stor glasbit som kanske kastas in i framtiden. Stark skulptur.
Från glasbruk och påverkan på naturen kan vi glida in stillsamt i Galleri Vreta kloster. Här visar den unga konstnären Sanna Joelsson, tillika född på orten, sina tuschteckningar. Så oväntat och överraskande som motivkrets. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Oslo. Helt otroligt detaljerade och skickligt utförda bilder av insekter, fåglar, däggdjur, kräldjur och fiskar. Ofta är det fråga om mycket ovanliga och till utseendet extraordinära varelser som skildras med kärlek och omsorg.
Den som läst boken eller sett filmen ”Där kräftorna sjunger” kanske känner igen flickan som tecknar på ett liknande sätt och ger ut naturböcker.
I Passagens tillfälliga lokal på Linnégatan pågår till årsslutet en presentation av de konstnärer som arbetar med stora offentliga gestaltningar i Linköpings nya simhall.
Norrköping bjuder också på ett antal sevärda utställningar. Galleri Kronan visar fotokonstnären Daniel Björkerts mycket poetiska foton med titeln ”Vals för stillheten”. Med stort tålamod och förtänksamhet arbetar han ofta med äldre tekniker som cyanotypier och gummitryck.
Konstforum bjuder på ett varierat konsthantverk och strävar efter att hitta sin nya profil i de nya, centrala lokalerna. NP 33 har under hösten firat 10-årsjubileum med en imponerande presentation av alla sina konstnärer. Och Konstmuseet har två häftiga utställningar. Den ena är en mycket intressant samlingsutställning av Katarina Norling. Och den andra är den stora utställningen östgötakonst ”Äggröra och karamellmåleri” som pågår ända fram till i april 2023.
Christer Fällman skriver om konst i Östergötland