Belgien ska återföra konst från kolonialtiden

Den belgiska regeringen planerar att inrätta en konstkommission som ska gå igenom tusentals museiföremål från kolonialtiden. Syftet är att återföra konsten till Kongo Kinshasa.

Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.

Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.

Foto: AP/STR/TT

Konst2021-12-25 09:58

En gemensam kommissionen bestående av experter från både Belgien och Kongo-Kinshasa ska införas och gå igenom föremål som ska ha förvärvats av Belgien under kolonialtiden, skriver The Art Newspaper.

Arbetet ska fokusera på föremål som finns på det Kungliga Centralafrikanska museet i Tervuren, grannkommun till Bryssel. Konstsamlingarna där uppskattas till fler än 120 000 föremål och dokument. Omkring 85 procent av samlingen tros komma från det område som nu är Kongo Kinshasa, Rwanda och Burundi.

Ramverket kring kommissionen är under uppbyggnad och lagstiftningen som ligger till grund ska klubbas igenom av belgiska parlamentet i slutet av året och de första återförandena inleds under nästa år. En stor del väntas hamna på det nationalmuseum som öppnades i Kinshasa 2019.

När arbetet inleds nästa år blir den första uppgiften för konstkommissionen att klassificera artefakterna och dela in dem i tre kategorier: de som kan konstateras ha blivit plundrade och omedelbart bör överföras, de som lagligen förvärvats och stanna i Belgien och de med oklar härkomst. Dessa kommer inledningsvis bli kvar i Belgiens ägo.

Hittills har omkring 1 000 föremål identifierats och kunnat konstateras vara plundrade.

Fakta: Belgien i Kongo Kinshasa

1885 koloniserade Kung Leopold II av Belgien det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.

Den belgiska regeringen annekterade området 1908 som Belgiska Kongo och kontrollerade det fram till 1960.

Under kolonialtiden togs föremål som köpts, stulits eller på annat sätt förvärvats av upptäcktsresande, missionärer, soldater och köpmän hem till Belgien.

Källa: The Art Newspaper

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!