Hasse & Tage-pärlor med premiärnerver

Svante Thuresson och Anna Sise turnerar just nu med ett program där de plockat russin ur den stora Hasse & Tage-kakan

Svante Thuresson och Anna Sise turnerar just nu med ett program där de plockat russin ur den stora Hasse & Tage-kakan

Foto: Helena Lundberg

Konsertrecension2016-09-25 15:33

***

”Hasse & Tage”. Med Svante Thuresson och Anna Sise samt Bohuslän Big Band

Crusellhallen, Linköping, 24 september

Det är drygt trettio år sedan Linköpingssonen Tage Danielsson gick bort. Men hans och kompanjonen Hasse Alfredsons verk lever än. Åtminstone de alster som verkligen berör. Som ”Ett glas öl” med dess bräckliga framtidstro. Eller ”Stetsonhatt”, ännu aktuell i vår tid som så tydligt premierar ungdom och skönhet.

Svante Thuresson och Anna Sise turnerar just nu med ett program där de plockat russin ur den stora Hasse & Tage-kakan. Här är det premiärkväll och nerverna känns. Ljudbilden är heller inte riktigt färdig. Svante Thuresson dränks alltsomoftast av de ljudstarka trumpeterna. Och notbladen skymmer hans ansikte både en och två gånger.

Men hans karaktäristiska stämma har tjusat både min och mina omgivande generationer. Han började sin karriär som trumslagare. Det märks. Thuresson har en härligt distinkt rytmkänsla som ger hans ljusa, fina röst ännu en dimension. Dessutom kan man inte annat än buga en gång till för det faktum att han själv spelade med i några av Hasse & Tages revyer redan när det verkligen begav sig.

Anna Sise är sångerska och skådespelare och har en smittande scennärvaro. Hon antar dock en rejäl utmaning när hon ger sig i kast med låtar som Monica Zetterlund gjorde odödliga och jag är inte alltid överens med henne om tolkningen. Men jag gillar Sises jazziga röst och hennes textning.

Sextonhövdade Bohuslän Big Band är ett professionellt storband från Göteborg som nyss fyllt 50 år. De spelar tajt och bjuder på flera fräcka arrangemang. Nästan alla i bandet har ett eller flera solon som sig bör i de jazzbetonade låtar som Hasse Alfredson och Tage Danielsson lånade och satte svensk text till.

Anna Sise och Svante Thuresson.
Anna Sise och Svante Thuresson.
Låtlista

”Varför ska ja va me?”

”Att angöra en brygga”

”Kärlek har ändrat karaktär”

”Vi passar så bra isär”

”O, vad en liten gumma kan gno”

”Stetsonhatt”

”Den senile Don Juans katalogaria”

”Åh, en sån morgonkvist”

”Bedårande sommarvals”

”Här sitter jag i värmen”

”Längtans blomma är störst på håll”

”Stockholm är en jävla stad”

”Upp halv sju”

"I morron”

”Hej, man”

”Ett glas öl”

”Rosens sång”

”Änglar finns”

”As time goes by”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!