Då spikades Linköpings moderna historia

Linköpings historia förändras radikalt från den stund som Martin Luther år 1517 spikar upp sina nittiofem teser på kyrkporten i Wittenberg.

Påläst och engagerande. Markus Lindberg levandegör hur Luthers teser påverkade Linköpings historia.

Påläst och engagerande. Markus Lindberg levandegör hur Luthers teser påverkade Linköpings historia.

Foto: Göran Lundberg

Konsertrecension2017-12-03 12:45

Ja, tänk vilken oväntad påverkan en händelse kan få på något annat… Om detta och mycket mer berättade chefen för Vadstena klostermuseum, Markus Lindberg, under den timslånga föreställningen Konstpaus i konserthuset i lördags. Fascinerande berättelser, väl underbyggda av tidsenlig musik framförd av Östgöta brasskvintett.

Vi vävs in i en historisk tablå där Linköpings stift omfattar Östergötland, Småland, Öland och Gotland och är det rikaste i Sverige. Biskop Hans Brask är ännu mäktig och inflytelserik – men vid Västerås riksdag 1527 berövar den reformistiska vågen honom all hans makt, verksamheten i och kring domkyrkan förändras, handeln tar storstryk, folk tvingas flytta härifrån och stan hämtar sig först en bit in på nästa sekel.

Den förvirring och uppståndelse som Luthers teser måste ha skapat illustreras musikaliskt av verk av Carlo Gesualdo (1566–1613). En experimentell renässanskompositör vars harmoniska upprorsmakeri för tankarna till Beach Boys-ledaren Brian Wilsons banbrytande lek med ackordsföljder.

Förvirringen till trots: Renässansen stod även för pompa och ståt och den symboliserar brassmusikerna med den festliga ”La Mourisque” av Tylman Susato (1510/15–efter 1570).

Östgöta Brasskvintett är samspelt och förvaltar alltid väl de verk de spelar. Och i slutstycket visar de att de har fler strängar på sin lyra. Med varm och klar stämma sjunger Therese Hammarberg psalm 231, ”Oändlig nåd”. Eller för att tala med Luther: Nåden får vi genom tron, den kan inga handlingar i världen ge oss.

Konsert

Konstpaus: Luther och Linköping

Östgöta brasskvintett med Jan-Åke Hermansson, trumpet; Erik Rapp, valthorn; Magnus Matthiessen, tuba; Mikael Wittvång, trumpet och keyboard; Therese Hammarberg, trombon och sång. Markus Lindberg, talare.

Studion i konserthuset, Linköping, 2/12

Betyg: 4 av 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!