Han får oss att skratta igen och igen

Claes Månsson slutar aldrig le och underhålla med en skrattsommar på scen, humorturné i höst och två premiärer på den vita duken till jul. "Det är fantastiskt roligt", säger han.

I familjeäventyret Halvdan Viking spelar Claes Månsson uppfinnaren  Espen. I rollistan ser vi också Vilgot Hedtjärn, Peter Haber och Ellinea Siambalis.

I familjeäventyret Halvdan Viking spelar Claes Månsson uppfinnaren Espen. I rollistan ser vi också Vilgot Hedtjärn, Peter Haber och Ellinea Siambalis.

Foto: Thomas Johansson/TT

Komedi2018-05-24 22:00

Gideon Wahlbergs tv-succé Grabbarna i 57:an byter kust, namn och drar västerut till Vallarna i Falkenberg i sommar med komedin Pilsner & penseldrag. TV-serien från 1978 var baserad på Gideon Wahlbergs folklustspel, som hade sin urpremiär på Tantolunden i Stockholm 1935.

I tv-serien hade Sune Mangs, Bert-Åke Varg och Arne Källerud ledande roller.

I sommar och under höstens turné är det Claes Månsson, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Mikael Riesebeck och Ing-Marie Carlsson, som ger nytt liv åt Wahlbergs mest berömda verk. Wahlberg var, förresten, chef för Arbis i Norrköping under 15 år och grundade sällskapet Thalias Vänner i Norrköping 1922.

Claes Månsson, 68, ser fram mot en sommar i idyllen i Falkenberg.

– Det kan vara Sveriges vackraste teater. Hela inramningen och känslan är magnifik. En idyll för alla – både för oss på scen och publiken, tycker han.

Det är en klassisk komedi.

– De musiklystna målarna dras in i ett myller av missförstånd, kärleksaffärer och ekonomiskt fiffel. Intrigen är inte så komplicerad utan ligger på en anständig nivå, menar Claes.

I mitten av september blir det humorturné genom hela landet med stopp i Linköping den 10 november och Norrköping dagen efter.

– Det blir roligt att ta ut den till folket. Just publiken är så viktig i komedi och fars. De kan faktiskt göra hela kvällen, menar Claes, som vi också ser i dagarna som misslyckad tränare och hantverkare i tv-serien Lingonligan.

– Jag är varken särskilt fotbollsintresserad eller händig så det var ingen svår roll. Jag behövde bara vara mig själv, säger Claes och skrattar.

Claes Månsson vann folkets omedelbara kärlek redan på 1980-talet med tv-serien Lorry, som skapade en ny form av humor över hela landet. Programmet tog ut svängarna långt över gränserna, där ingen egentligen hade vågat – eller ens tänkt tanken – gå före.

Yrrol – en kolossalt genomtänkt film från 1994 tog det ett steg längre.

I dag är möter det evigt hyllade humorgänget sin tredje generation.

– Vi gjorde egentligen bara det vi tyckte var kul. Det fanns ingen annan tanke, men Lorry vände upp och ner på ganska mycket då, säger Claes.

Den svarta humorn och politiskt inkorrekta skämt blev och är en klassiker.

– När jag sitter på bussen eller på T-banan kan det komma fram tonåringar och prata och skratta åt en film vi gjorde för nästan 25 år sedan. När man förstår vad det har betytt för folk genom åren känner man en enorm stolthet.

Den nya filmen Lyrro – ut & invandrarna – med gänget har premiär till jul.

– Förväntningarna på den kan bli enorma. Man blir nästan livrädd bara vid tanken.

Linköpingssonen Martin Widmarks populära böcker om Halvdan Viking hamnar på vita duken med Claes Månsson och Peter Haber i ledande roller.

– Det är en fin familjefilm, som har en känsla av Romeo och Julia över sig. Det är en berättelse i fantastiska miljöer med spänning, humor och vänskap under vikingatiden.

Det blir mycket film i jul.

– De får lägga premiärerna på olika tider så man hinner se de två, hoppas Claes, som pustar ut och laddar om i lägenheten i södra Frankrike.

– Det var väldigt intensivt ett tag med Lingonligan i Malmö, Lyrro i Göteborg och Halvdan Viking i Vänersborg. Jag for och fram och tillbaka längs västkusten. Innan man somnade på kvällen undrade jag ibland i vilken stad och roll jag skulle vakna, säger Claes och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!